Det är precis som president Alexander Stubb sa efter mötet med flera europeiska ledare i Paris på onsdagskvällen: Ukraina behöver mer stöd, och det behövs nu. Stödet hjälper inte bara att försvara landet utan hjälper landets position i eventuella fredsförhandlingar som inte får ske över dess huvud utan med Ukraina vid bordet.
Alla vill ha fred, men inte på Rysslands villkor. Freden måste därför respektera Ukrainas vilja, och den måste bli hållbar så att landet inte blir anfallet på nytt då Ryssland byggt upp sin militär igen.
Det är nu viktigt att mycket fort hitta en gemensam och stark europeisk linje och få Europa till förhandlingsbordet så att USA och Ryssland inte diskuterar vår europeiska säkerhet utan oss. Det finns enighet i EU om att respektera Ukrainas suveränitet och integritet, men hur man ska hjälpa och hur mycket samt vilka sanktioner man ska införa har det inte ofta funnits enighet om. Dessutom är utrikes- och säkerhetspolitik långt medlemsländernas egen behörighet vilket gör att det alltid blir många aktörer inblandade från europeisk sida. Det behöver inte vara ett problem så länge dessa aktörer kan tala med en gemensam och koordinerad röst med ett tydligt förankrat mandat.
President Stubb och statsminister Petteri Orpo har förankrat Finlands linje tydligt med riksdagen. Jag deltog själv i separata möten med Stubb och Orpo förra veckan.
Ukrainas framtid påverkar hela Europas framtid och därför sitter frågorna ihop. Att försvara den europeiska säkerhetsarkitekturen genom att respektera länders självständighet och territoriella integritet är i hela västs intresse. Om den regelbaserade världen raseras tar djungelns lag över. I en sådan bestämmer de stora med rå styrka direkt, och indirekt via så kallade intressesfärer, något som Ryssland vill ha.
Av den anledningen måste Europa också bli mycket starkare än i dag. Därför är det viktigt att, som statsminister Orpo konstaterar, sammankalla EU:s stats- och regeringschefer för ett extra toppmöte så snabbt som möjligt för att bland annat diskutera hur ökade satsningar på säkerheten kan göras snabbt och finansieras.
Det är viktigt att hålla fokus på vad man kan påverka samt att också tydligt fortsätta kommunicera till USA och Trump att det inte är i deras långsiktiga intresse att ge det Ryssland vill ha, eftersom aptiten då kommer växa. Ryssland vädrar morgonluft när USA gav bort mycket av sin förhandlingsposition redan innan förhandlingarna inleddes i Saudiarabien och känner av splittringen med Europa som Ryssland länge drömt om. Att Trump verkar ha bråttom ökar risken att ge mer åt Putin, som inte har bråttom.
Ukrainas president Zelenskyy är vår tids Churchill, vald med ett demokratiskt mandat. Han har ett starkt folkligt stöd. Vi måste nu stöda Ukraina aktivt och ännu mera, inte bara med ord utan också med handling.
Krönika_Namn:Mats Löfström