Mariehamns integrationssamordnare Sofie Roxbäck säger att staden har förberett sig en längre tid och tänkt att det skulle ske en större förflyttning från just centret till kommunen.
– Men färre har sökt om hemkommun än vad vi tänkte oss. Oavsett är vi nu redo att ta emot dem som ansöker om förflyttning. Det här är en del av det arbete vi är anställda för att göra.
Just nu handlar det om att etablera ett ännu tätare samarbete med mottagningscentret för att gå igenom vilka klienterna är, vad behoven är och hur staden på bästa sätt kan hjälpa till.
– Cirka 150 personer av dem som är inskrivna i mottagningscentret bor i Mariehamn, så det är rätt många. Bostadssituationen är svår och få är lediga. Vi behöver se över situationen med bostäder och se vad det finns för bostäder där de kunde få ett eget kontrakt. Vi har också inlett ett bra samarbete med Marstad.
Obefintlig respons
Sofie Roxbäck säger att Mariehamn har erbjudit andra kommuner integrationstjänster.
– Det finns ett avtal vi har lagt fram i olika omgångar där vi gett kommuner möjlighet att ta kontakt med oss för att diskutera möjliga samarbeten. Mariehamn är redo och jätteintresserad att skapa samarbeten.
Hur har responsen hittills varit?
– Tyvärr nästan obefintlig. I några kommuner finns intresse, men det verkar handla om ekonomiska möjligheter. Men kommunerna får kalkylerade ersättningar från NTM-centralen när ukrainarna blir kommuninvånare för att kunna sköta integrationsarbetet.
Mariehamn kommer med största sannolikhet att behöva anställa fler som ska jobba med integration.
– Nu är vi två anställda och om det kommer en stor grupp på en och samma gång som blir kommuninvånare behöver vi öka vår bemanning. Vi hoppas att inte alla kommer i augusti och september när mottagningscentret stänger i september. Det blir i så fall en jobbig process för kommunerna.