Foto:

Alkohollagsändring hotar drabba barn och unga

Den finländska alkoholpolitiken förändras nu snabbt. Enligt regeringen Orpos program genomförs åtgärder som för Finland bort från den ansvarsfulla alkoholpolitik som hittills gällt. Åtgärderna fjärmar oss samtidigt från den linje som rår i övriga Norden, där folkhälsan ställs framom handelns och alkoholindustrins vinstintressen.

Sakkunniga inom hälso- och socialpolitik befarar att detta kommer att medföra ökad belastning på finländarnas välbefinnande och vården av alkoholskadade.

Förra året fick regeringen majoritet i riksdagen för sitt förslag om starkare drycker i livsmedelshandeln. En bred majoritet av dem som gav utlåtanden om reformen avrådde bestämt, särskilt gällde detta organisationer och institutioner som arbetar med social- och hälsovård.

Att utvärdera effekterna av lagändringen är ännu för tidigt eftersom skadeverkningarna kommer till synes på längre sikt. Trots detta är regeringen redan nu i färd med att ta nästa steg, Målet är att från årsskiftet driva igenom en ny lagändring som tillåter nätförsäljning och hemleverans av alkohol.

Också nu varnar en rad instanser regeringen för att förverkliga de här åtgärderna. Näthandel och hemleverans av alkohol skulle försvåra kontrollen och få stora konsekvenser i familjer som befinner sig i ekonomisk utsatthet och ofta brottas även med missbruksproblem. Särskilt hårt hotar åtgärderna att drabba barnen.

Enligt en rapport som Institutet för hälsa- och välfärd, THL, publicerade i maj beräknas hela 89.000 minderåriga barn ha biologiska föräldrar som har eller har haft allvarliga missbruksproblem innan barnet blivit myndigt.

Barnombudsmannen skriver i sitt aktuella utlåtande att barnperspektivet över huvud taget beaktats för lite i vår alkohollagstiftning. Det förslag regeringen nu presenterat står, enligt ombudsmannen, också i strid med att FN:s kommitté för barnets rättigheter rekommenderat Finland att effektivera arbetet för att minska användningen av droger, alkohol och tobak bland de unga.

Centralförbundet för barnskydd ställer sig också negativt. Man menar att hemtransporten av alkohol på ett helt nytt sätt ökar tillgängligheten, försvårar ålderskontrollen och förflyttar allt mer av alkoholkonsumtionen till hemmen. Förbundet uttrycker stark oro över att en trygg barndom råkar i fara när alkoholen görs lättillgängligare.
Enligt vår mening bör regeringen dra tillbaka förslagen om nätförsäljning och hemtransport av alkohol och dessutom avbryta utredningen om försäljning av ännu starkare drycker i livsmedelshandeln.

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik r.f. (NHT)
Gunborg Sjöberg, ordförande, Sonja Nyback, verksamhetsledare

Hittat fel i texten? Skriv till oss