För oss som inte har några mångmiljonbelopp på banken är det lätt att drömma om den där stora lottovinsten som förändrar livet över en dag. Och alla har vi nog någon gång funderat på vad vi skulle göra om miljonvinsten trillade in. Betala bort lånen? Köpa ett hus i Spanien? Resa jorden runt? Skaffa ny bil? Bleka tänderna? Investera? Alla har sina drömmar.
Den här frågan känns högaktuell just nu när en person vunnit hisnande 1,25 miljarder kronor (cirka 115 miljoner euro) på Eurojackpot i Sverige.
Det här är mer pengar än de flesta av oss kan greppa. Vad gör man ens med så mycket pengar? Och just den frågan har givetvis ett antal svenska journalister ställt till vanliga svenskar på stan sedan vinsten blev känd. Svaren varierar, men överraskar inte – förutom ett svar: ”Jag skulle inte vilja ha så mycket pengar”, sade en man. Den såg man inte riktigt komma.
Men visst, mycket pengar kan vara ett ok. Och faktum är att pengar inte gör dig lycklig. Enligt den Ålandsbördiga kändisekonomen Kjell A. Nordström finns det en gräns för när livet inte blir så mycket roligare även om lönen stiger. Den gränsen går vid 50.000–70.000 kronor i månaden, menar han.
Samtidigt ska man inte sticka under stol med att pengar på banken underlättar vardagen. Brist på pengar är en stor stress för många, och kan ställa hela livet på ända.
Forskningen visar också att vi, i alla fall tillfälligt, blir lyckligare när vi blir rikare. Vi får möjlighet att göra saker vi inte kunnat göra tidigare och vi kan unna oss saker vi inte kunnat köpa tidigare. Men till slut blir också det en vardag. Lyckan är inte bestående.
Även om jag, till skillnad från killen som intervjuades i tv, inte skulle tacka nej till den där lottovinsten, är jag övertygad om att lycka inte är något så flyktigt som pengar. Universellt tycks vara, enligt lyckoprofessor Micael Dahlén, att tro – på vad det än må vara.