Det var i början av 1940-talet som Sampo Sarkolas mormor och morfar, Olof och Dagma, satt hemma i Helsingfors och såg en bild på ett litet torp på ön Gamlan vid Dånö i Geta som var till salu. Deras goda vän hade då en liten äppelodling på ön. Utan att ha sett det i verkligheten, och utan någon koppling till Åland, bestämde de sig för att köpa torpet. Varje sommar efter det flyttade de ut till Gamlan, och vartefter åren gick köpte de på sig mer och mer mark tills den dagen hela ön var deras. Det blev starten på vad som i dag är ett flertal kusiner och kusinbarn som byggt upp flera nya stugor på ön och skapar sommarminnen ihop.
En egen liten värld
För Sampo och hans familjs del innebär tiden på stugan på Gamlan sommar och frihet. De flyttar gärna hit då barnens sommarlov börjar, och stannar hela lovet. Även under skolårets gång tar de sig över vattnet så fort som möjlighet ges.
– Vi kan inte bo här på heltid då barnen har sin skola i Helsingfors. Och på vintern blir det kanske lite för mörkt här ute. Men jag kan bra tänka mig att bo här april till oktober, säger Sampo.
Livet på stugan försöker de hålla så självförsörjande som det går. Sampo tar gärna motorbåten ut på havet och lägger nät för att få fisk till maten. Ute på gården odlar de potatis och har ett trädgårdsland. Även bär och svamp finns att tillgå rakt utanför altanen.
Stugan har Sampo byggt själv. Under tio års tid har han samlat på sig material, och byggt i etapper då de varit på plats. Innan scenskolan gick Sampo nämligen en tvåårig snickarutbildning. Något han i dag har haft mycket glädje av.
– Jag har alltid varit intresserad av hantverk, och det har gett mig väldigt mycket att ha gått den utbildningen. Det håller mig ifrån att bli uttråkad, om inte annat.
Bland annat teglet på sommarstugans tak är återbruk från två olika platser på Åland, och fönstren är kommande renoveringsprojekt.
– Jag har valt så mycket återbruk som möjligt dels av estetiska skäl, men även ekonomiska. Alla vi som bygger nya stugor här på ön har valt att hålla en autentisk stil som smälter in i miljön. Vi vill hålla miljön här så ren som möjligt, ett kulturlandskap helt enkelt, berättar Sampo.
Han är även tacksam över att barnen får växa upp med denna form av miljö närvarande.
– Barnen blir nästan som förvildade här på sommaren. De äter frukost och sedan försvinner de in i skogen på egna äventyr. Med tur ser vi dem igen när det är dags för middag, skrattar han.
Havets närvaro viktig
För Sampo är havets närvaro en viktig del av livet. Att bo inåt landet, utan kontakt med havet, är ingenting han kan tänka sig. Han går med lugna steg upp för berget som omger hans stuga. Som om han känner till varje skåra i berget rör han sig vant förbi varje potentiell fallgrop. Han tar sig ofta upp till toppen. Här uppe finner han ro medan han ser ut över horisonten. Blicken landar ofta på Sälskärs fyr som stolt visar sig bortom trädlinjerna.
– Det är meditativt att vara här, säger han och sätter sig ner på berget. En fiskebåt kör sakta förbi långt nedanför, men utöver den är det helt ljudlöst och allt är stilla.
– Jag dras till det föränderliga med havet, hur det kan kasta väldigt fort. På natten när det är molnfritt är det som en kupol av stjärnor här uppe, inte några ljusföroreningar som stör. Nere vid stugan skapar skogen en mer instängd känsla. Men här uppe på berget kan jag andas och känner mig fri.
Även naturen runtomkring är något som Sampo känner en stark dragning till.
– Här uppe på bergen är miljöerna urgamla och oförstörda. Det är mäktigt, säger han.
Coronapandemin gav ovärderlig kvalitetstid
När coronapandemin bröt ut våren 2020 stängdes gränserna in och ut från hela Nyland. Några dagar innan det skedde hade Sampo och hans son åkt över till stugan på Åland. Då ovetandes om att de skulle komma att spendera över två månader på ön, på tu man hand, utan resten av familjen.
– Hela min kalender tömdes helt och hållet när pandemin kom, allt ställdes in. Och min son gick i förskolan då, så det passade oss bra att lämna Helsingfors. Från mitten av mars till slutet av maj var det bara vi två här på stugan, ingen annan var här. Vi vaknade varje morgon och kokade gröt och funderade på vad vi ville göra av dagen. Vi byggde kojor i skogen, spelade innebandy på gården och ibland simmade vi i Godby simhall.
Sampo beskriver det som en svår period arbetsmässigt, då den kulturella världen fick sig en hård smäll av pandemin. Men samtidigt ser han det som en fantastisk tid i och med all den kvalitetstid som han fick tillsammans med familjen.
– Vi levde varje dag helt utan måsten och planer, bara min son och jag. Det skulle aldrig ha hänt om det inte vore för coronapandemin. Att få skapa den kontakten med sitt barn, och bara leva med naturen, är ovärderligt. Vi glömde veckodag och klockslag, och fick möjligheten att bara vara närvarande.
Sampo lutar sig tillbaka i sin stol och ser ut över trädgården.
– Det var den bästa våren i mitt liv.
Självutnämnd musiknörd
Ett flertal ålänningar har möjligtvis träffat på Sampo även i annat sammanhang än hemma i tv-rutan eller på teaterscenen. Han brukar nämligen hoppa in som dj på Indigo på sommaren. Intresset för musik har funnits med Sampo enda sedan barnsben.
– Vi hade en kassett hemma med karibisk musik på, Calypso, och jag fastnade direkt för rytmen i musiken.
Musikintresset har sedan utvecklats och växt under åren, och i dag har Sampo även byggt sina egna högtalare och skapat sig en egen ljudanläggning. Näst på tur är att bygga förstärkare till samlingen.
– Man pratar om en högtalares närvaro i rummet. Jag vill skapa en dominerande effekt, men inte en störande. Ljudet i rummet ska vara effortless. Det är givande att upptäcka hur ljudet påverkar ens känsla för omgivningen.
Hemma hos Sampo är musiken alltid närvarande. I lägenheten i Helsingfors har han inte samma möjligheter att ta ut ljudet som han kan göra på stugan. Här bär han gärna ut högtalarna på altanen och låter akustiken från bergen runtomkring hjälpa till att skapa den optimala ljudupplevelsen.
– Jag är en riktig musiknörd, säger han.
På Sampos spellista finns allt från ljudkonstnärer till senaste hitsen som ännu inte ens hittat ut till radion. Att stundvis stå i ett dj-bås och få underhålla en publik i det formatet ser han som väldigt roligt. Det är även något han gärna fortsätter med, då tiden finns och då han behövs.
– Det handlar om att få folk att röra på sig med ljud, att hitta vad som fungerar i lokalen och känna in människorna som är där – vad får dem att röra på sig? Det ska inte bara vara en bar som gästerna kommer till, det ska vara ett ställe med musik.
Ett liv framför kameran
När Sampo och hans familj väl lämnar livet på stugan efter lite ledighet, och åker tillbaka till verkligheten, är det en lång och gedigen karriär som skådespelare som Sampo återgår till. Efter tolv år som fastanställd vid Helsingfors Stadsteater är han nu frilansare och har möjlighet att kombinera både teater på scen med film och tv.
– Tv och teater är två helt olika konstformer, och jag gör gärna båda när möjligheten ges, säger Sampo.
För tillfället är han aktuell i den kommande serien ”Koka björn” för streamingsiten Disney +, som även är deras första skandinaviska produktion. Det är en thriller som utspelar sig uppe i Lappland på 1850-talet. För Sampo är thriller ett välkänt tema. Han har en röd tråd i sina skådespelarroller som skurken i berättelsen. Något han trivs bra med, även om han lite vid sidan av drömmer om att göra en äkta sitcom-uppsättning någon dag.
För Sampo har skådespelandet och det kulturella i livet alltid legat nära till hands. Hans pappa, Asko Sarkola, är en välkänd finlandssvensk skådespelare. Sampo är glad över att de fått möjlighet att jobba ihop på ett par pjäser. Sampos morfar var professor i litteratur, så även från den sidan av familjen har det kulturella alltid varit närvarande.
Näst på tur för Sampo är starten på inspelningen av en långfilm som utspelar sig i 1920-talets Tornedalen. Mycket är hemligt ännu och kan inte avslöjas, men Sampo ser framemot projektet. Han kommer även återvända till teaterscenen med sex stycken nya föreställningar av förra vårens pjäs ”Livets summa”.
Och för den som vill uppleva Sampos kärlek till rytmen och musiken gäller det att hålla ögonen öppna på ett lokalt dansgolv nära dig – han kanske gör ett återbesök när tiden är rätt.
Personligt
Namn: Sampo Sarkola.
Ålder: 45.
Yrke: Skådespelare.
Bor: Helsingfors.
Familj: Sambo, två barn.
Intressen: Musik.