Mina första minnen av Åland är förknippade med soliga sommarstunder i segelbåt, på ett blåsigt Ålands hav, varma klippor och solsken. Men också nyårsfiranden med skridskofärder på frusna vatten.
Min kunskap om näringslivet på Åland var i barndomen begränsad till färjetrafiken, glasskiosken i Mariehamn och smakupplevelser i skärgårdshamnarna. I dag är jag bosatt i Mariehamn och arbetar som vd på Ålandsbankens fondbolag. Jag är i och med det en del av det åländska näringslivet, något som jag upplever som positivt och väldigt intressant.
Under mitt första år på Ålandsbankens fondbolag har jag fått bekanta mig djupare med de havsbaserade vindkraftsprojekten som vi planerar tillsammans med OX2 och som går under namnen Noatun Nord och Noatun Syd.
Syftet med de planerade havsbaserade vindkraftsprojekten är både grön energiomställning och möjligheten till delaktighet för allmänheten via våra fondupplägg, men kanske framför allt en ny tillväxtmotor för det åländska samhället.
Den gröna energiomställningen och klimatmålen ligger högt i prioritet på Åland liksom i våra närområden. Ett klimatmål har fastställts av landskapsregeringen med målbilden att nå ett klimatneutralt Åland senast år 2035. Målet är ambitiöst och bygger delvis på en fortsatt elektrifiering av samhället och omvärlden. Eftersom efterfrågan på el växer och kapacitetssituationen i både Finland och Sverige skärps är Ålands havsbaserade vindkraft ett mycket intressant projekt.
I den gröna energiomställningen har den havsbaserade vindkraften en klar roll, havsvinden producerar förnybar energi, som kan konsumeras vid produktion eller lagras för senare förbrukning. Speciellt lagringen i form av vätgas, ökar möjligheterna för att energin kan användas i bredare skala. Det är inte första gången havsvinden skapar möjligheter för det åländska samhället och näringslivet.
Ålands geografiska läge, havet och vinden ger Åland åter utmärkt möjlighet att påverka energiomställningen som vi alla står inför. Havsområdena kring Åland, både i norr och i söder, har förutsättningar för naturlig och förnybar energiproduktion. Den jämna vindstyrkan ses av specialister inom området som en klar konkurrensfördel. Framtida tillgång till distributionsnätverk och uppkopplingsmöjligheter till både Finland och Sverige är även fördelar som förknippas med de åländska vindkraftsprojekten.
Goda naturförhållanden och produktionssäkerhet ensamt garanterar inte till framgång, det behövs även en god grogrund, innovation, entreprenörskap och framför allt beslutsamhet för att lyckas. Omställningar kräver omsorgsfull planering, bred sakkunskap men även mod att ta beslut inför framtiden. Beslut som påverkar näringslivets utveckling, infrastrukturen i samhället och miljön. Gröna omställningen påverkar oss alla och framför allt framtidens möjligheter.
Det jag lärt mig under åren är att förändring och utveckling förr eller senare sker. Omställningen smyger sig ibland obemärkt i sakta takt framåt, tills den bara plötslig står där eller så kommer förändringen med stormsteg, med eller utan förvarning. Hur vi förhåller oss till omställningen och förändringar men framför allt hur vi agerar, kan vara avgörande för hur bra vi lyckas ta tillvara möjligheterna som skapas vid varje tillfälle. För att lyckas krävs det förutom goda förutsättningar, mod, samarbete, planering och djup kunskap inom många områden. Gröna omställningen och vindkraftsprojekten gör inget undantag i den saken.
Under året som gått har Åland och det åländska näringslivet blivit betydligt mer bekant för mig och jag kan med glädje konstatera att näringslivet på Åland besitter både goda kunskaper och viljan att genomföra gröna omställningen. Det känns bra att vara med på den färden.
Carola Nilsson
Vd
Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.