Sophia Ålund var inte gammal när familjen flyttade från Möckelö i Jomala till Kattby i Hammarland. Där bodde familjen i fyra och ett halvt år innan de hyrde ett hus av familjen Svenblad i Djäkenböle, Hammarland.
– Där bodde vi fram till mina föräldrar köpte hus i Kattby, säger Sophia Ålund.
Hon gick i skola i Sålis, Näfsby och sedan Kyrkby högstadium innan hon flyttade hemifrån som 15-åring.
– Efter högstadiet började jag jobba som servitör. Det fanns mycket jobb på den tiden. Det skulle dröja tills jag var 25 år innan jag började studera ekonomi och marknadsföring på distans. Då var min första son drygt ett år.
Sophia Ålund var hemma med honom tills hon var 27 år. Men när sonen var två och ett halvt år fick hon en stroke som förändrade hennes liv.
– Efter fem dagar på sjukhus skickades jag hem. Jag kunde varken gå eller prata ordentligt. Samma dag jag kom hem attackerades tvillingtornen i USA. Jag tänkte att nu skulle jag verkligen se till att bli bättre, för jag ville leva för sonens skull.
Efter ett tag började Sophia Ålund jobba på Jonnys Bilbärgning.
Hur klarade du av det?
– Jag fick komma och prova och se vad jag klarade av. Jag tappade orden men jag klarade av att jobba där. Jag hade hand om kontoret och körde också bärgningsbil. Det var ett 24/7-arbete 365 dagar i året.
– Jonny och jag blev ett par, vi byggde hus och vi fick en son tillsammans.
Samtidigt var Sophia Ålund föreningsaktiv och politiskt aktiv.
– Jag jobbade en hel del, höll på med politik och hade fullt upp på fritiden. Vi separerade senare men är väldigt goda vänner än idag.
Gick i väggen
2015 köpte Sophia Ålund huset i Postad, Hammarland, där hon bor i dag av familjen Svenblad. Samtidigt fick hon ett fosterbarn och två egna pojkar i huset.
– Som ensamstående var det mycket att göra. Jag hade haft många varningar att allt inte stod rätt till men jag jobbade på och gjorde helst allt själv. Men så blev jag jättedålig och blev sjukskriven i april 2017. Jag var utbränd med mycket höga stresshormons värden.
Läkaren sjukskrev Sophia Ålund i två månader.
– Vad bra, tänkte jag, då får jag semester och tid att återhämta mig. Under den här tiden kapade och klöv jag 24 kubikmeter ved. När hösten kom fungerade inte min kropp alls. Jag tappade både minne och talförmåga och hade en fruktansvärd smärta i kroppen.
Mellan åren 2017–2018 var hon jättedålig och fick även en depression.
– Jag blir fortfarande berörd när jag pratar om hur dålig jag var. När det var som sämst mindes jag inte mina barns namn. Jag kände igen dem men jag kunde inte få fram namnen.
Under sitt tredje år som sjukskriven började Sophia Ålund studera till återhämtningsterapeut på distans som ett steg i att rehabilitera sig själv.
– Jag visste först inte hur jag skulle klara av det. Men studierna började med att vi under 20 veckor skulle lära känna våra egna kroppar och återhämta oss. Att vi skulle försöka hitta tillbaka till oss själva innan vi fortsatte utbildningen. För mig tog den tre år och jag blev klar i april i år.
Svårast för Sophia Ålund var att göra sitt examensarbete eftersom hon hade svårt att sitta ner och skriva.
– Jag har fortfarande lite svårt att ta tid för mig själv, men jag lär mig hela tiden eftersom jag är tvungen att göra det för att må bra och orka med.
Stigmatiserat ämne
I dag jobbar Sophia Ålund deltid som servitör. Resterande tid ägnar hon åt att ta emot klienter hemma.
– Jag har också börjat föreläsa. Tillsammans med verksamhetsledaren på Resedas leder jag deras återhämtningsgrupp vilket känns viktigt för mig.
Sophia Ålund vill hjälpa andra som varit och är i samma situation som hon själv varit i.
– Jag var också suicidal som ung och har därför startat gruppen Suicidala på Åland.
Gruppen är till för dem som är eller varit suicidala och för dem som mist någon nära. Det är viktigt att prata om detta och sätta det svåra på bordet.
– Det är år 2023 och fortfarande är detta ämne väldigt stigmatiserat. Man pratar inte om det eftersom det finns en rädsla i detta och vi behöver vara mer öppna om psykisk ohälsa eftersom den bara ökar.
Kan du koppla av i dag?
– Jag söker mig ut i skog och mark och till havet för att hitta lugnet som ger mig en balans i livet. Jag tar mig tid för återhämtning. Jag har olika verktyg och hjälpmedel som jag använder mig av. Kosten, yoga och meditation är några av dem. Sedan är jag ute i naturen och motionerar minst 20 minuter om dagen. Jag har också lärt mig att säga nej.
Sophia Ålund gör mestadels det hon tycker om och mår bra av.
– Jag har klätt av mig de olika kostymer jag haft under alla år och det är så här Sophia är i dag. Det känns skönt.
Vad har du för planer för framtiden?
– Jag har halva livet kvar och ser fram emot den halvan. Jag har ingen bucketlist (att göra innan man dör-lista, reds anm.) utan jag lever här och nu. Jag vill finnas för nära och kära och för dem som behöver hjälp. Den process jag gått igenom har inte hjälpt bara mig utan också mina barn. De har lärt sig att prioritera sig själva och är kloka och kärleksfulla. Jag är väldigt stolt och tacksam över dem.
» Födelsedag 50 år
Namn: Sophia Marika Ålund.
Född: Den 30 oktober 1973 i Jomala.
Bor: I Hammarland.
Yrke: Återhämtningsterapeut, servitör.
Familj: Två vuxna barn, ett barnbarn. Katterna Smirre och Skrollan.
Intressen: Hjälpa och stötta andra, hus och hem, promenader ute i naturen.
Firar: Så lite som möjligt. Jubilaren är hemma på födelsedagen om någon vill titta förbi på en kopp kaffe. Hon önskar inte några blommor och presenter utan tar hellre emot en liten slant som hon kan lägga på kroppsvård så som massage.