Som Ålandstidningen tidigare skrivit köpte holdingbolaget PNM Holding livsmedelstillverkaren Chipsters av dess svenska ägare Martin & Servera den 1 juli. Fem dagar senare meddelade man att att man inleder samarbetsförhandlingar med alla 100 Chipstersanställda i Mariehamn, Kervo, Jyväskylä och Borgå. Målet med samarbetsförhandlingarna är att omorganisera verksamheten på företagsnivå för efter att nå en betydligt bättre effektivitet. I ett pressmeddelande skrev PNM Holding att en del av planen möjligen är att stänga och/eller flytta Ålands verksamhet till de övriga enheterna.
Samarbetsförhandlingarna pågår ännu i några veckor, och bland de åländska yrkesfiskarna oroar man sig för att ett av de lokala uppköpningsställena ska försvinna.
I dag är Chipsters och Fina Fisken de två, större, uppköparna av vildfisk på Åland och verksamhetsledare Fredrik Lundberg på Ålands fiskare säger att Chipsters varit ryggraden i den åländska handeln av fisk i många år.
– Det är de som gjort det möjligt att driva fisknäringen på Åland. Vi har ett läge där vi fiskar mycket mer än vad som går att sälja lokalt och därför behövs det någon som säljer fisken vidare utanför Åland.
Fredrik Lundberg säger att det ända sedan Chipsters fick nya ägare funnits en diskussion bland de åländska yrkesfiskarna.
– Jag har även pratat med den nya ägaren i telefon men vi som förening har inte position. Vi kan bara uttrycka vår önskan om att de fortsätter med verksamheten och min uppfattning är inte att de har någon agenda att flytta bort, utan snarare en avsikt att stanna. Men sist och slutligen är det marknaden som avgör och det behöver så klart vara ekonomiskt hållbart för dem.
Sist och slutligen är affären en fråga för säljare och köpare, men Fredrik Lundberg säger att en viss oro infunnit sig hos de åländska yrkesfiskarna.
– Flera har varit bekymrade att något ska hända och uppköpandet av vildfisk är knapphandel för Chipsters i relation till deras inköp av förädlad fisk. Samtidigt kan man väl tänka sig att de nu med en mindre ägare har ett intresse för att hålla kvar verksamheten.
Marknaden på Åland har de senaste åren minskat märkbart.
– Men det är fortfarande väldigt viktigt för Åland. Vi hoppas att de nya ägarna vill satsa på vildfisket och stanna kvar på Åland. Det finns stor efterfrågan och man kunde fiska ännu mer än vad man gör i dag.
Gustaf Salmelin, som är styrelseordförande i PNM Holding, säger att han inte kan uttala sig om samarbetsförhandlingarna innan de är klara.
– Men vad gäller vildfisksidan så gör vi allt vi kan för att aktivera den på riktigt igen. Sedan landskapsstöden för uppsamling av fisk drogs in för några år sedan har den organiserade handeln med vildfisk försvunnit.
Han menar att kostnaderna för transporter är det största problemet.
– Men jag hoppas att vi ska få ordning på det och jag tycker det vore vansinnigt om landskapsregeringen inte kunde tänka sig att betala stödet igen. Utan stödet blir den åländska vildfisken dyrare än vildfisk från andra platser.
Ändå har man de senaste åren köpt in allt man kunnat.
– Men det har handlat om ganska små volymer. Man skulle kunna göra mycket mer. Marknaden styr vad vi gör och inte gör men vi har egentligen en obegränsad avsättning för åländsk vildfisk. Sedan är det upp till fiskarna och vi behöver ha fungerande uppsamlingsarrangemang. Bara det finns vilja finns det möjligheter att lösa frågan.
– Vi har ett stort intresse av att ta emot åländsk vildfisk.
Enligt Fredrik Lundberg finns det i dagsläget diskussioner om att få tillbaka stödet för uppsamling av fisk.
– Då kanske närmast i någon form av projekt. Det skulle vara viktigt för fisket på Åland eftersom fiskarna är väldigt utspridda. Många landar vid egen brygga och det finns redan ett nätverk av kyl- och fryslager som fungerar som lokala upphämtningspunkter.
Tidigare hämtade köparen fisken från lagren med hjälp av stödet för uppsamling av fisk.
– Men i och med att stödet försvann svalnade intresset, och för fiskare som fiskar som bisyssla är tröskeln för att sluta nog ganska låg om man själv måste köra in fisken till Mariehamn för att bli av med den.
Kevin Eriksson