Genom fördjupade studier får nu yrkeselever chansen att läsa matte, engelska och svenska enligt lyceets läroplan.
På så vis kan flera yrkeselever ta studentexamen.
UTBILDNING Rektorerna i yrkesskolorna på Åland har tillsammans arbetat fram nya möjligheter för de som i dag går i årskurs nio. Till hösten, då de börjar på gymnasialstadiet, finns nämligen tre nyheter.
Den första är så kallade fördjupade studier, som gör det lättare att ta studentexamen för elever som läser en yrkesinriktad utbildning.
De fördjupade studierna innebär nämligen att man redan från årskurs ett kan läsa kärnämnena svenska, matematik och engelska enligt samma läroplan som Ålands lyceum. Detta gör att de får lättare att skriva studentexamensprov i ämnena.
-Även i dag har alla haft möjlighet att skriva proven, men i praktiken är det få som har gjort det. Jag är tveksam om någon på yrkesskolan någonsin har gjort det, säger Lars Selander, tf rektor på Ålands yrkesskola.
I och med de fördjupade studierna hoppas, och tror, man att fler kommer att skriva proven.
I årskurs två och tre får yrkeseleverna även möjlighet att läsa ett fjärde ämne, vilket krävs för studentexamen.
Lättare söka högskola
Förutom att eleven lättare kan ta studentexamen innebär det också att förutsättningarna för att läsa vidare på högskola förbättras.
-Nu vet vi inte hur det blir med studier i Sverige i fortsättningen eftersom man föreslagit att ålänningar ska gå under utlandskvoten. Men man kan i alla fall konstatera att man har bättre förutsättningar om man haft fördjupade studier, säger Lars Selander.
Jämnare studiebörda
Modellen är från Finland där det kallas kombistudier. Erfarenheten därifrån är bra.
-Om unga har ett yrkesintresse kan de utbilda sig till det och ändå få studentexamen. Det är jättebra.
Orsaken till att man inför detta är att underlätta för eleverna. Tidigare har man kunnat läsa valbara ämnen, men bara i årskurs tre. Det har inneburit att studiebördan varit liten i årskurs ett och två och nästan övermäktig i årskurs tre, förklarar Selander.
I samband med att eleven svarar på ansökningsbeskedet till skolan väljer eleven om den vill läsa fördjupande studier. Det enda kravet är att eleven ska ha minst vitsordet sju i ämnet man vill läsa.
-Om jag spekulerar tror jag att det kan bli 30-40 ungdomar som väljer det här, säger Lars Selander.
Troligtvis kommer eleverna som valt fördjupade studier att få läsa ämnena tillsammans, oavsett vilken utbildning de går i övrigt.
Utbildning på arbetsplats
Den andra nyheten är lärande i arbete. Det innebär att den nuvarande arbetspraktiken i stället ska omvandlas till undervisning på en arbetsplats.
-Man lär sig genom att göra. Eleven ska göra arbetet på arbetsplatsen, inte bara titta på, säger Selander.
Exakt när, och om, detta blir verklighet är däremot inte helt klart. I dag har vårdelever och sjöfartselever liknande praktik, medan de andra har en mer traditionell praktik.
-Vi har ansökt om pengar inom ESF-projektet och fått pengar för förprojektering. Får vi pengar kan vi få personer som jobbar för att få detta att fungera.
Deras jobb skulle vara att kontakta näringslivet och få företagen att se fördelarna med detta. Om pengarna beviljas kommer arbetet att sätta igång redan nu i vår. Det beslutet fattar landskapsregeringen.
I förlängningen tror Selander att detta kan leda till att en del av undervisningen lyfts från skolan och i stället sker på en arbetsplats.
Praktiska prov
Den tredje nyheten är ett projekt som startade på försök hösten 2006. Det är så kallade yrkesprov.
-Ett yrkesprov är lite som ett gesällprov.
Eleven ska göra ett praktiskt prov för att visa sina kunskaper inom det yrket eleven utbildar sig till. Det är som ett bevis på att eleven kan det, och kan det bra.
Redan har sjöfarts-, hotell- och restaurang-, fordons- och transportteknik-, verkstad- och produktionsteknik- och företagsekominiprogrammet provat på det. Resultaten har varit goda.
Eleven får förutom det vanliga betyget ett betyg över deras yrkeskunnande, vilket gör det lättare att få arbete i framtiden.
Med dessa tre förändringar vill yrkesskolorna skapa större möjligheter och bättre förutsättningar för de elever som väljer att läsa en yrkesutbildning.
Matilda Andersson