– Resultatet som vi nu ska gå igenom motsvarar tyvärr inte vad vi förväntade oss när vi träffades här för ett år sedan. Det har märkts genom höstens dubbla vinstvarningar, och ses nu i styrelsens förslag till sänkt dividend, inleder styrelseordförande Ben Lundqvist inför den halvfulla salen, representerande knappt 7,8 miljoner eller 71,9 procent av bolagets 10,8 miljoner aktier.
När vd Jan Hanses föredrar bokslutet kretsar mycket kring den inchartrade katamaranen Viking FSTR, som rederiet lät trafikera Helsingfors–Tallin mellan den 10 april och den 16 oktober.
– FSTR är anledningen till att vi ökade vår marknadsandel på Finska viken med 2,9 procentenheter, och antalet passagerare med mer än 15 procent. Men redan under det andra kvartalet märkte vi tyvärr att resultatet av satsningen inte skulle bli det som vi hoppades på, säger Jan Hanses.
Hans förklaring kan sammanfattas i tre punkter: 1) Att konkurrenterna sänkte biljettpriserna i ett motdrag, 2) de stigande bunkerpriserna, och 3) det inhyrda fartygets allmänna olämplighet.
– FSTR visade sig efterhand vara väl väderkänslig för rutten. Även hennes teknik, som var i sämre skick än vi trodde, ledde till förlorade intäkter på grund av inställda avgångar.
Mindre restitution
Enligt Jan Hanses talar årets tre första månader för ett bättre resultat i år. Han återkommer vid flera tillfällen till den kostnadskontroll som rederiet prioriterar.
– Vi har bra koll på personalsituationen, men sjömanspensionsreformen i Finland har minskat vår restitution från staten med omkring tre miljoner euro årligen. Vi hoppas att lagstiftaren lyssnar till våra argument att detta beror på ett misstag i beredningen.
Mindre förhoppningar har rederiet kring att minska bränslekostnaderna. Bunkerpriserna ligger i en stigande trend, och att tanka flottan exklusive FSTR var under fjolåret 10 procent dyrare än under 2016.
– Vi har vidtagit vissa säkringsåtgärder gällande inköpspriserna, men viktigare är att vi fortsättningsvis lyckas minska bunkerförbrukningen genom åtgärder på ett stort antal områden.
Jan Hanses vidrör under stämman endast kort det ett par veckor gamla upplägget med kommersiella fartygschefer som rapporterar direkt till honom.
– Vi är hoppfulla att systemet ska öka våra intäkter.
Han avslutar genomgången med att visa bilder på det för ett år sedan från Kina beställda fartyg, som väntas levereras för trafiken Åbo–Mariehamn–Stockholm hösten 2020.
– Från kontraktssumman på 194 miljoner euro kan vi räkna bort 6 miljoner euro tack vare beviljade EU-stöd för miljövänlig trafik.
”Svårt att nå Tallinks resultat”
Ägaren Anders ”Anta” Eriksson frågar därpå vad ledningen tänker göra för att vända kräftgången.
– Jag förstår att årets dåliga resultat beror på den misslyckade Tallin-satsningen, men vilken är strategin för att förbättra resultatet jämfört med era konkurrenter? Och för att förbättra förtroendet hos aktieägarna? Jag imponerades inte av de svar som gavs till Ålandstidningen den 28 februari, säger han med hänvisning till avslöjandet att Viking Lines ledningsgrupp äger blott 50 aktier i det egna bolaget.
Jan Hanses svarar mångordigt på den första frågan.
– På jämförbara rutter, Sverige–Finland och Stockholm–Mariehamn, presterar vi lika bra, troligtvis även något bättre, än Rederi Ab Eckerö och Tallink.
– Men att jämföra Viking Line och Tallink är som att jämföra äpplen och päron, eftersom Tallink har huvudfokus på trafiken i den Finska viken, där de har byggt upp en dominerande ställning med förmånlig estnisk arbetskraft.
– Med vårt nuvarande breda trafikområde, med tyngdpunkten på trafik Finland–Sverige och med nordiska lönekostnader, har vi mycket svårt att nå de resultat som Tallink har redovisat under de senaste åren.
En ytterligare ägare frågar vad rederiet gör för att underlätta bokningar på nätet.
– Mina bekanta har tröttnat på den svåra processen och har bytt till TallinkSiljas hemsida, säger hon.
– Vi tar till oss av kritiken. Uppenbarligen har vi, trots att saken är prioriterad, inte lyckats tillräckligt väl, svarar Jan Hanses.
Samma styrelse
Stämman delar därefter ut den av styrelsen föreslagna dividenden, totalt knappt 2,2 miljoner euro.
Före den bland ägarna motsedda lunchen beslutas att styrelsen alltjämt leds av Ben Lundqvist, som runt bordet fortsättningsvis har sällskap av Nils-Erik Eklund, Erik Grönberg, Agneta Karlsson, Dick Lundqvist, Lars G Nordström samt Peter Wiklöf.
Ordförandes årsarvode förblir 28.000 euro och ledamöternas dito 23.000 euro.
*Fotnot: Tallink redovisade den 28 februari ett rörelseresultat på 74,8 miljoner euro för 2017, 3,2 miljoner mer än under 2016.
Omsättningen var samtidigt 967 miljoner euro, 29,2 miljoner euro mer än under 2016.
Robert Vickström