Lusses ekonomiintresserade elever fortsätter att placera sin skola på prispallen. ”Grattis, vad duktiga ni är”, säger en handfull passerande lärare till lagmedlemmarna Elin Boman, Alex Johansson och Emil Rönnberg när Ålandstidningen träffar dem och deras coachande samhällskunskapslärare Anders Casén i lyceet efter söndagens seger.
– Framgång föder framgång. ”Wow, det här är stort”, tänkte jag när vi gick till final första gången 2014. Sedan dess har eleverna skämt bort skolan med goda prestationer, säger Anders Casén.
Elin Boman berättar att de flesta i lyceet vid det här laget känner till den sju år gamla tävlingen, som årligen ordnas för gymnasister i elva euroländer.
– Kanske främst eftersom det har gått så bra för lusse tidigare år. Annars är inte penningpolitik något som det fokuseras på i vår undervisning, den upptar typ tre sidor i en av våra böcker.
Började i maj
Anders Casén har sedan tävlingsstarten slipat på en nu bevisat framgångsrik strategi: Vilka elever som ingår i det under vintern tävlande laget bestäms redan i maj.
– På basis av bland annat betyg och elevernas förmåga att hålla en bra presentation. Det viktigaste är ändå intresset och motivationen.
Återkommande är också att laget utgörs av tre sistaårselever samt en andraårselev – som är den som tar över lagledarrollen nästföljande år.
– Vi delade upp uppgifterna redan i våras. Jag och Melker Lundberg har fokuserat på de monetära frågorna, Alex på de ekonomiska frågorna, och Elin på de extraordinära faktorerna, säger Emil Rönnberg som ingick även i fjolårets segrande lag.
– Men vi har samtidigt haft kontinuerlig kontakt och givit förslag till varandra, säger Alex Johansson som tar över lagledarrollen nästa år.
Nyheter och uttalanden
Elin Boman berättar att lagmedlemmarna sedan våren har följt framför allt den europeiska centralbankens uttalanden, som levereras med sex veckors mellanrum.
– Men också till exempel sysselsättningsstatistik och index över konsumenternas förtroende för den ekonomiska utvecklingen i Europa.
Lagets uppgift var under den första deltävlingen i januari och i söndagens final densamma: att avge en välgrundad och koncist formulerad rekommendation till centralbankens styrelse angående framtidens räntenivå och stödköpsåtgärder.
– I januari bestod tävlingen av en uppsats på högst 2.000 ord, så vi fick skriva väldigt koncentrerat. I söndags gav vi en muntlig presentation som fick vara högst 20 minuter lång och stödjas av högst sex stycken Power Point-sidor, säger Elin Boman.
– Det kändes riktigt bra. Vi hade bland annat förberett att alla i laget skulle tala lika länge, säger Alex Johansson.
Väl underbyggd analys
Exakt vad lagmedlemmarna levererade efter månader av efterforskningar förblir hemligt, bland annat för att nästa års tävlande inte ska kopiera deras tekniker. Vice ordföranden i Finlands banks direktion och ordföranden i den fem personer stora juryn Olli Rehn prisade i alla fall ålänningarna för såväl ”mångsidigheten och bredden i analysen” som själva framförandet liksom att de beaktade bankens långsiktiga mål om en inflationstakt på knappt 2 procent årligen.
Vad föreslog ni, ungefärligt, att ECB gör framöver?
– I grunden menar vi att banken så småningom, kanske i mitten av 2019, borde börja höja styrräntorna mot en mer normal nivå. Något tidigare, om inget oväntat inträffar, borde ECB också dra ned kraftigt på stödköpen av europeiska statspapper, säger Emil Rönnberg.
– Alla index som vi har studerat visar att den europeiska ekonomin nu är så stark att fortsatta stödköp riskerar att överhetta den. Stödköp är extraordinära åtgärder som dopar och skadar ekonomin om de pågår för länge, säger Elin Boman.
– Stödköp kan vara nödvändiga för att stimulera ekonomin, men om de används under lång tid, tills en ny kris inträffar, sitter ECB då plötsligt utan ammunition, säger Alex Johansson.
Så det är enligt er läge att binda räntan på bolånet och hålla sig borta från börsen, om räntorna stiger?
– Vi tror att den sunda penningpolitiken är att räntorna höjs på sikt. Men som sagt, troligtvis först 2019, säger Emil Rönnberg.
Reser till Frankfurt
Lagmedlemmarna är eniga om att det nu är skönt att pusta ut efter tävlingen – i synnerhet som tre av dem har studentskrivningar att tänka på.
– Men vi kommer nog alla att fortsätta följa med penningpolitiken. Många tycker att begreppen är skrämmande, men man ser många intressanta samband när man väl har satt sig in i frågorna, säger Emil Rönnberg som hoppas börja studera vid Hanken i Helsingfors till hösten.
– Och ju mer man kan, desto intressantare blir det. Jag tror nog att vi har ganska stor fördel av vad vi har sysslat med inför studentskrivningarna, säger Elin Boman som planerar juridikstudier vid Helsingfors universitet.
Hon påpekar att tävlingen på ett sätt inte är över för laget, som sammanstrålar med de övriga tio vinnarlagen i ECB:s hemort Frankfurt i april för seminarier och prisutdelning.
Tävlingen är, förstås, väldigt positivt inställd till euron. Har ni stött på argument från dem som kritiserar valutasamarbetet?
– Jag tycker nog att tävlingen har varit väldigt objektiv, vi har till exempel studerat många olika källor, säger Emil Rönnberg.
– Men visst finns det en tanke om att forma en positiv inställning till euron bland studenter bakom tävlingen. ECB-chefen Mario Draghi sade något i stil med ”ni har ett viktigt uppdrag och det börjar i dag” till fjolårets vinnare, säger Anders Casén.
Robert Vickström