300.000 euro i kapitallån med en amorteringstid på fem år och en ränta på 2,49 procent. Så ser landskapets omstruktureringsstöd till Air Åland ut.
FLYG Som Ålandstidningen redan berättat beslutade lagtinget att inkludera ett stöd till Air Åland på 300.000 euro. I måndags undertecknades skuldebrevet och villkoren blev offentliga.
? Omstruktureringen ska vara fullständigt genomförd inom 2011.
? Amorteringstiden är fem år och räntan 2,49 procent.
? Ägarna ska bidra med minst 300.000 euro.
-Det var ett enigt lagting som fattade beslutet. Det visar hur högt ålänningarna värderar att ha tillgång till ett egen flygbolag. Det gäller våra företag, de företag som flyttat ut sina huvudkontor härifrån och inte minst alla vanliga medborgare, sa näringsminister Torbjörn Elisasson under gårdagens presskonferens tillsammans med näringschef Linnea Johansson och Air Ålands vd Jan Erik Sundberg.
Krisstöd
Linnea Johansson påpekar att det rör sig om ett engångs räddningsstöd.
-Vi har informerat EU-kommissionen om det.
Enligt landskapsregeringen uppfyller Air Åland nu EU:s stödkriterier genom att riskera att gå i konkurs relativt snart eftersom över hälften av kapitalet är förlorat och mer än en fjärdedel av kapital försvunnit under de senaste tolv månaderna.
2009 slutade med en förlust på 353.00 euro. Bokslutet för 2010 är inte klart ännu men enligt Air Ålands låneansökan till landskapsregeringen ser 2010 ut att sluta med en förlust på mer än 500.000 euro. Eftersom januari och februari traditionellt är svaga månader kommer bolagets eget kapital att vara förbrukat vid februaris slut i år.
Ägarna har betalat
Ägarna har redan skjutit till sin del. En nyemission i juli 2010 gav 167.500 euro. I december stödköpte ägarbolag biljetter för 247.440 euro. Ägarna har därmed skjutit till 414.940 euro.
Omstruktureringen pågår för fullt. Air Åland är omgjort till en researrangör, ett så kallat virtuellt flygbolag. Operatören Next Jet sköter hela flygproduktionen.
-Vi arbetar med nya säljstöd och nya säljkanaler för biljetterna. Vi håller på att koppla upp oss på det globala bokningssystemet Amadeus. Det sker i två steg och ska vara klart till hösten, säger Jan Erik Sundberg.
Biljettpriset har höjts på fullprisbiljetterna till Helsingfors, från 180 till 195 euro.
- Det fungerar så att om vi sänker priserna köper företagen de billigare biljetterna och även om de köper fler förlorar vi intäkter jämfört med att hålla högre priser, säger Jan Erik Sundberg.
Tuffa förväntningar
Han påminner dock om vad flygbiljetterna i vår närregion kostar samt hur litet Air Åland är som flygbolag betraktat.
-Dessutom lever vi under speciella omständigheter eftersom vi kämpar med uppfattningen att det inte får kosta något att resa till Sverige eller Finland.
Det pågår ett arbete med att utveckla samarbetet med resebyråer som Ålandsresors kontor i Finland.
-Mycket handlar om att gneta på med små saker som att hitta koncept som golfpaket eller julbordsresan som vi testade med framgång i julas.
Personalantalet kommer att krympas ytterligare. Men exakt hur många tjänster som kan komma att sparas in vill inte Jan Erik Sundberg kommentera ännu.
I december 2010 hade man 11 anställda, att jämföra med 20 i juni.
Inte öka ägandet
Under lagtingsdebatten om tilläggsbudgeten restes frågan om att landskapsregeringen måste garantera att kapitallånet inte konverteras till ökat aktiekapital. Landskapet får inte öka sitt ägande i Air Åland.
-Men det är ingen risk. Dels kommer det inte på fråga för den nuvarande regeringen. Dels skulle ett sådant beslut rent formellt kräva ett budgetbeslut i lagtinget, säger Torbjörn Eliasson.
Inte heller har storägaren landskapsregeringen några synpunkter på bolagets ledning, försäkrar han vidare. I en tidigare intervju i Ålandstidningen uttryckte han dock vissa förbehåll:
-Men denna styrelse har ändå bränt tre miljoner euro nu. Genom att sätta in tunga namn i styrelsen anser vi att ägarna sänder en viktig signal att de är villiga att satsa på bolaget. Det är naturligt att man ser över styrelsen när man gör en omstrukturering av bolaget.
När han får samma fråga under presskonferensen svarar han:
-Det är en sak för ägarna att utse styrelsen. Men jag anser ju att de ska visa sitt ansvarstagande genom att utse tunga namn.
Är styrelseordförande Peter Grönlund tung nog?
-Det får ägarna avgöra.
Petter Lobråten