Att vuxna vandrar i Mariehamn är definitivt inget nytt fenomen. Oroliga föräldrar har gjort det i alla tider, och föreningen Vuxna på stan har ordnat nattvandringar ända sedan 1991. Men med tanke på situationen den senaste tiden, där både polis och fältare såväl som flera butiksinnehavare flaggat för att det blivit stökigare, är det ändå med lite mer allvar man samlas för höstens första nattvandring vid åttatiden på fredagen.
Samlingspunkt för vandringen är parkeringen bakom Varuboden i centrum, en av platserna som tillsammans med Selects parkering varit de mest utsatta under sommaren.
Simon Påvals, som är föreningens kontaktperson för kvällen, konstaterar att snacket om vuxenvandringen verkar ha gett effekt då betydligt färre ungdomar är i farten under den tidiga kvällen.
Förutom personer från föreningen och engagerade föräldrar är även Fältarna och polisen på plats för att informera om kvällen. Bland annat berättar de om vilka platser som varit tillhåll för ungdomarna den senaste tiden.
Blivit stökigare
Ålandstidningen har de senaste veckorna skrivit om ett ökat antal rattfyllerier bland minderåriga med mopeder, och att Shell Mariehamn inte återinför dygnet runt-öppet på helgerna på grund av det ökade stöket utanför butiken.
När vandringen inleds är det också tydligt att föräldrar och andra berörda har känt av förändringen. Johanna Borgström är en av föräldrarna som vandrar under kvällen. Hon berättar att hon vandrat på helgerna från och till i sex år.
– Jag började när min äldsta son blev i den åldern att han började hänga på stan och nu är det min andra som gör det. Jag insåg snabbt att vuxennärvaro behövs på stan och jag har alltid försökt vara så involverad som möjligt. Nu är det inte längre något konstigt med att mamma vandrar på stan på helgerna.
Att det skett en förändring till den här sommaren håller hon med om. Fler unga rör sig på stan, de blir yngre och vissa super.
– Jag vet inte vad det beror på men den här sommaren har det eskalerat. Kanske har coronaviruset spelat in. Det jag också har reagerat på är att det är så blandat. Ungdomar i alla åldrar far runt med varandra. Nu om någonsin är det viktigt att det finns vuxna på stan.
Inget att göra
Fredagskvällen är fortsättningsvis lugn vid 21-tiden men Johanna Borgström konstaterar lugnt att ungdomarna dyker upp före eller senare. De har helt enkelt för lite att göra.
– De kan inte hålla sig borta.
När ungdomarna till sist börjar dyka upp är det också tydligt att väldigt många kör mopeder och mopedbilar – något som i kombination med ungdomarnas supande fått bland annat Fältarna att vädja till föräldrar.
– Det verkar ha blivit en grej att de ska köra fulla. De tror att de är odödliga, säger Johanna Borgström.
Annlis Linde har inte själv barn i tonåren men säger att hon vill hjälpa till med ett viktigt uppdrag.
– Det berör oss alla och jag vill bidra och hjälpa till. Jag tror det är viktigt att det finns vuxennärvaro på stan. Det är också viktigt eftersom alla kanske inte har någon vuxen att prata med hemma.
Förhandlar hemma
Även Stig Lindholm som varit engagerat i frågan i många år konstaterar att något hänt de senaste åren.
– Bara för en liten stund sedan pratade jag med en kille som drack alkohol och sa att han hade kommit överens med sin mamma om att han skulle dricka i dag och hon i morgon. Sådana saker har jag aldrig hört förut. Någonstans är det fel i systemet när det blir på det här sättet. Ungdomarna lyder inte på samma sätt längre.
Eva Joelsson, som är ordförande i föreningen i dag, är inte helt övertygad om att allt blivit så mycket värre, men konstaterar att saker nog blivit annorlunda.
– Jag vet inte vad det beror på. Kanske viruspandemin har gjort att allt blir mer stressat. Ungdomarna känner nog också av obalansen i samhället.
Kevin Eriksson