Fredrik Karlström säger att det nya kostnadsstödet för alla företag är ”ett av de viktigaste” som kommit från Finland, i och med att det baserar sig på hur mycket omsättningen har minskat och gäller alla branscher.
– Sedan finns det detaljer vi måste följa upp och få klart vad de faktiskt innebär.
Från näringsavdelningen är man i daglig kontakt med Arbets- och näringsministeriet i Finland. Hittills gäller alla stöd från Finland också för åländska företagare.
– I början var det problem med stöd som kom via Business Finland (ett statligt finansieringsorgan, reds anm) som åländska företag inte kunde söka som gällde före corona, men sedan dess har Finland backat så att alla coronarelaterade stöd ska betalas från regeringen. Nu ska alla coronastöd gälla på Åland.
Är det ett löfte ni fått som gäller framtida stöd också, eller handlar det om att få ett nytt löfte för varje stöd som kommer?
– Alla stöd som har kommit hittills gäller också på Åland och jag tycker att det är ganska logiskt när vi har undantagstillstånd och beredskapslagarna är i kraft att samma åtgärder gäller i hela landet. Jag tar för givet att alla stöd som Finland beslutar om går att söka på Åland också.
Skrivelse till riksdagen
När detaljerna kring restaurangstödet först blev kända riktades hård kritik mot att beloppet skulle räknas ut från omsättningen under vintermånaderna.
– Då skickade vi en skrivelse till riksdagen om att de skulle utgå från inkomsterna i april och maj och att beloppen skulle höjas, säger Fredrik Karlström.
Landskapsregeringen (LR) beslutade förra veckan om att fyrdubbla likviditetsstödet, så att företag nu kan få upp till 800.000 euro till skillnad från det tidigare maxbeloppet på 200.000 euro. Den nya nivån gäller från och med den här veckan.
– Likviditetslånet och likviditetsstödet fick vi på plats väldigt snabbt. Det viktigaste vi har gjort är dock att höja dagpenningen för arbetslösa och permitterade med 30 euro per dag.
Få hjulen att snurra
Stöd och andra politiska verktyg är ändå inga långsiktiga lösningar för ekonomin, menar Fredrik Karlström.
– Det viktigaste är att få igång verksamheter så att hjulen börjar snurra igen. Det mest akuta läget har vi hanterat genom likviditetsstöden och den höjda dagpenningen, men stöden blir aldrig det som räddar oss ur krisen.
Fredrik Karlström säger att det viktigaste för honom nu är att det lättas på restriktionerna.
Eftersom service- och turistnäringen är en så stor del av Ålands ekonomi har undantagstillståndet slagit hårdare mot Åland än resten av Finland.
– Stoppet i sjöfarten har slagit oss rakt i hjärtat. Rederierna är Ålands pulsåder, säger Fredrik Karlström.
Att restaurangerna får öppna igen är glädjande, säger han, men betonar samtidigt att reglerna som ställts är för hårda.
Konstgjord arbetslöshet
Fredrik Karlström säger att verktygen för att säkra företagens likviditet har tillåtit dem att våga permittera personal. Det är en stor förklaring till arbetslöshetssiffrorna, som i mitten av maj var uppe i historiskt höga 13,1 procent.
– Det är egentligen ingenting som är förvånande, hela världen är likadan just nu. Samtidigt har vi uppmuntrat många att permittera för att minska sin kostnadsmassa. Den temporära höjningen av dagpenningen har där varit oerhört viktig, annars hade likviditeten ätits upp snabbt, säger han och fortsätter:
– Det gör att vi har en konstgjort hög arbetslöshet just nu. Nu när allt börjar lätta upp igen hoppas jag att många får tillbaka sina jobb.
Mer stöd framåt
Innan det blir aktuellt med fler åtgärder för näringslivet måste man dock avvakta, säger Fredrik Karlström.
– Det är klart att vi har många olika tankar, och vi kommer att göra betydligt mer, men vi måste se när verksamheterna kommer igång vilka effekter insatserna från finska regeringen har först.
Fredrik Karlström betonar att LR:s åtgärder gör att åländska företagare har rätt till mer stöd än de finländska.
Näringsavdelningen följer aktivt med de prognoser och scenarier Ålands statistik- och utredningsbyrå tar fram.
– Allt det Åsub har tagit fram är jättebra. Det är tacksamt att ha dem som kan ta fram så snabb information som många andra inte har, säger Fredrik Karlström.
Nya direktiv från Helsingfors har dock gjort läget svårbedömt.
– Det kan ta några dagar innan allt är på plats på Åland och då kan plötsligt prognoserna ha blivit gamla på en vecka. Men Åsub är jättebra att bolla med. Deras jobb är väldigt värdefullt för oss.
Fredrika Fellman