De högsta Viking Line-cheferna sitter inte direkt på samma färja som rederiets ägare. Det visar Ålandstidningens kartläggning av ledningsgruppens ägande i det egna bolaget.
Vare sig vice vd Andreas Remmer, vice vd Peter Hellgren, tekniska direktören Ulf Hagström eller operativa direktören Wilhelm Hård af Segerstad äger några aktier i den på Helsingforsbörsen noterade arbetsgivaren. Vd Jan Hanses står med 50 aktier för hela ledningsgruppens investering av egna medel.
Jan Hanses 50 ägarandelar var vid börsens stängning på måndagseftermiddagen värda 820 euro – motsvarande en dryg dagsinkomst för vd:n, som uppbär en månadslön exklusive förmåner om 22.000 euro.
Styrelseordföranden kritisks
Viking Lines styrelseordförande Ben Lundqvist, vd för Lundqvistrederierna som äger 2,8 miljoner Viking Line-aktier och därtill personlig ägare av drygt 400.000 aktier, är inte särskilt nöjd med situationen.
– Det skulle naturligtvis vara betydligt trevligare om ledningen ägde fler aktier, men det är en fråga som är upp till var och en av dem. Jag vet faktiskt inte varför de inte är intresserade, kanske känner de att vi betalar dem för dåliga löner?
Hur ser du som styrelseordförande på att de högsta cheferna inte är aktieägare?
– Min egen kungstanke har under lång tid varit att det är jättebra om alla beslut som fattas, oavsett om de leder till bra eller mindre bra konsekvenser, känns av i beslutsfattarnas egna plånböcker.
Du var styrelseordförande även när storägaren Nils-Erik Eklund var vd. Har du märkt av någon ändring sedan dess?
– Egentligen inte. Som jag sade ser jag väldigt positivt på att ledningen äger aktier i det egna bolaget, men jag kan inte påminna mig att jag skulle ha märkt av någon större förändring sedan dess.
Kommer Viking Line-styrelsen att vidta några åtgärder, till exempel ett incitamentsprogram liknande det Ålandsbanken tillämpar, för att ledningen ska bli ägare i rederiet?
– Det vet jag inte, det är stor skillnad på att ledningen köper aktier till marknadskurs, och att de kommer över dem förmånligt i sådana program.
– Vi kan inte kräva att ledningen gör någonting. Men jag kan säga att jag tror att ledningens aktieköp skulle innebära stora fördelar för bolaget, inte minst för aktiekursen. Betänk till exempel hur Stockmann-aktien har fallit sedan Kaj-Gustaf Bergh sålde sina aktier.
”Lön som vanliga löntagare”
Vd Jan Hanses kommenterar endast sitt eget innehav.
– Varför de andra ledningsgruppsmedlemmarna inte äger aktier känner jag inte till. Jag köpte mina 50 aktier i samband med XPRS-beställningen, och jag är medveten om att det är ett ganska litet innehav.
Posten motsvarar 3,6 procent av din månadslön på 22.000 euro. Har du övervägt att köpa mer för att visa att du tror på bolaget?
– Det har jag, men så har det inte blivit.
Varför?
– Lönerna i de åländska börsbolagen är inte sådana att vi har några större budgeter att investera för. Vi direktörer är ganska vanliga löntagare i ett börs-perspektiv, och jag får mindre än hälften av den månadslön du nämner i handen. För de pengarna har jag köpt andra saker.
Borde Viking Line införa ett incitamentsprogram likt det Ålandsbanken tillämpar?
– Det är ingen fråga som jag kommenterar.
Du är personen med bäst koll på Viking Lines framtidsutsikter. Varför ska andra personer köpa aktien, när du själv inte gör det?
– Att investera i Viking Line är en god affär till dagens kurs. Det faktumet ska inte förväxlas med att mina egna möjligheter att göra detsamma är begränsade.
Fakta:
Ledningsgruppens ägande i Viking Line*
Ledningsgruppsmedlem Befattning Antal aktier Marknadsvärde**
Jan Hanses vd 50 820 euro
Andreas Remmer vice vd 0 0
Peter Hellgren vice vd 0 0
Ulf Hagström teknisk direktör 0 0
Wilhelm Hård af Segerstad operativ direktör 0 0
*Börsvärde 177 miljoner euro
**Per stängningskurs den 26 februari 2018.
Viking Line-aktiens avkastning exklusive utdelningar:
10 år: -57%
5 år: -11%
1 år: -21%
Robert Vickström