Det är den norska haverikommissionen som har publicerat en första delrapport över vad det var som egentligen hände den 23 mars 2019 när kryssningsfartyget Viking Sky tappade manöverförmåga och hjälplöst drev mot grynnor utanför den norska kusten.
I rapporten listar man fyra inledande iakttagelser:
1. Smörjoljetankarna för alla motorer var 28-40 procent fulla trots att rekommendationen från motortillverkaren är att tankarna ska vara fulla till 68-75 procent.
2. Motorerna stängdes av till följd av bristen på smörjolja i kombination med fartygets krängningar.
3. Alla operativa motorer stannade inom loppet av 19 minuter vilket orsakade blackouten och att framdriften upphörde.
4. Haverikommissionen bedömer att Viking Sky var en skeppslängd från grundstötning när framdrivningen kunde återupptas.
Larmade flera gånger
Av rapporten framgår det vidare att det på morgonen den 23 mars gick 18 larm om kraftförluster till följd av lågt smörjoljetryck. Inga fler larm registrerades innan 13.39 på eftermiddagen och kort därefter började motorerna stängas av. Strax innan klockan 14 var blackouten total.
Från bryggan tog man omgående kontakt med maskinrummet men i det skedet var maskinmännen ännu osäkra på orsakerna till blackouten. I det skedet kallades den åländske befälhavaren Bengt-Owe Gustafsson upp till bryggan varifrån han snabbt tog beslut om att sända ut maydaysignaler och kasta båda ankar.
Men enligt rapporten hade ankarläggningen ingen inverkan och fartyget fortsatte driva i en hastighet på 6-7 knop.
14.13 gick det allmänna larmet ombord och drygt 45 minuter senare inleddes evakueringen med helikopter.
Utredningen fortsätter
Haveriutredningen fortsätter nu och för att säkerställa vilka åtgärder som behövs för att minska sannolikheten för liknande incidenter i framtiden och enligt delrapporten kommer man att titta närmare på följande frågor:
Hanteringen av larmen i maskinrummen, ruttplaneringen, beslutsstödet, hantering av smörjoljan, evakueringen och LSA (Life-saving appliances), säkerhetsledningen, väderleken och bottenförhållandena och återfärden till hamn.
Kevin Eriksson