Teckningsperioden för Viking Lines emission, som Ålandstidningen skrivit om vid flera tillfället, inleddes i tisdags.
Emissionen är en så kallad företrädesemission vilket betyder att befintliga aktieägare i första hand har rätt att teckna nya aktier. Tecknar man inte kan man sälja sin teckningsrätt.
Teckningsperioden pågår fram till och med den 21 december, men redan på onsdag avslutas handeln med teckningsrätter vilket innebär att de blir värdelösa för den som inte tänkt nyttja dem. Från bolagets ledningsgrupp finns därför nu en viss oro för att vissa aktieägare kan gå miste om värdet på sina teckningsrätter.
– Vi hör på omvägar att det bland främst små aktieägare ännu finns vissa osäkerheter kring villkoren för den här emissionen. Därför vill vi göra det klart och tydligt för alla att om man inte agerar innan den 15 december så är man tvungen att teckna eller så blir teckningsrätten värdelös. Det finns därför anledning att agera skyndsamt, säger Jan Hanses.
Måste vara aktiv
Tidigare var bankerna aktiva och garanterade försäljning av teckningsrätter som inte utnyttjas.
– Men så fungerar det inte längre. Därför är det aktieägaren själv som måste vara aktiv och agera. Tiden är knapp och det kan vara lätt att missa. Vi har en aktieägarkår med många äldre, säger ekonomidirektör Mats Engblom.
På grund av insiderregler har man från ledningsgruppen ingen aning om hur många aktier som hittils tecknats, men flera storägare som representerar 54 procent av aktiekapitalet har sedan tidigare förbundit sig att teckna.
– Med större ägare inklusive medlemmar från ledningsgruppen ledningsgruppen närmar vi oss 60 procent, säger Jan Hanses.
Dessutom har aktieägarföreningen Viking vars medlemmar representerar cirka 13 procent av aktierna ställt sig positiva till emissionen och under de tre första handelsdagarna omsattes över 600.000 teckningsrätter på börsen. Storägaren Jakob Johansson har bland annat köpt 200.000 teckningsrätter.
Mycket frågor
Att emissionen inte skulle bli fulltecknad finns det alltså ingen oro för. Även fast den primära teckningen skulle bli undertecknad i förhållande till förväntningarna finns det enligt Jan Hanses flera stora intressenter i den sekundära teckningen. Dessutom har rederiets egen personal visat stort intresse för att delta i en eventuell sekundär teckning.
– Oron är närmast att vi inte har nått fram till vissa aktieägare och att de kan komma att förlora sitt värde för att de är passiva.
Det är inte heller så att emissionen står eller faller med teckningsgraden. Den går igenom med de aktier som tecknats.
– Men om det mot förmodan skulle bli något kvar efter den sekundära rundan fattar styrelsen ett beslut om hur de resterande aktierna ska fördelas. Då kan jag tänka mig att de största ägarna går in och tar det sista.
Alla deltagit
I sig har teckningsgraden i de olika rundorna ingen annan betydelse än att ägandet förändras, men Jan Hanses säger ändå att bästa scenario är om allt tecknas i den primära emissionen.
– Ja, för då har alla befintliga aktieägare deltagit och inte förlorat något på emissionen. Samtidigt ger den sekundära rundan personalen möjlighet att teckna.
Som Ålandstidningen berättade i torsdagens tidning har flera personer i bolagets styrelse också utnyttjat sina teckningsrätter. Suppleanten Casper Lundqvist har emellertid valt att sälja sina teckningsrätter.
– Lundqvistrederierna deltar ju i emissionen så jag ser det inte som något brist på engagemang från hans sida. Han har säkert sina personliga orsaker.