Samarbetsförhandlingarna för landpersonalen på Åland och i Finland blev klara i slutet av oktober. Då skrev Ålandstidningen att 180 personer berördes. I Sverige blev det klart strax före och i Estland är man nu i fas med de personliga delgivningarna av arbetsgivarens beslut.
Sammanlagt berörs cirka 200 tjänster. Cirka 110 av dessa har fått avsluta sina arbetsförhållanden och drygt 70 har blivit erbjudna nya uppgifter. För Ålands del gäller att 34 tjänster har dragits in. Lika många har fått sluta i Helsingfors och Åbo.
– Förutom de här har vi också timanställda som berörs men som inte är med i siffrorna, säger Johanna Boijer-Svahnström.
Sammanlagt har Viking Line haft en personalstyrka på land på 570 tjänster.
Av de tjänster som kvarstår efter uppsägningarna är de flesta permitterade.
– Största delen är mer eller mindre permitterade. Det är inte många som jobbar full tid, säger Johanna Boijer-Svahnström.
Permitterade till i mars
Gällande sjöpersonalen har personal sagts upp på Cinderella och på Viking XPRS. 76 tjänster berördes i de svenska förhandlingarna med Cinderellapersonalen. Av dessa har 45 fått gå och 31 erbjudits nya jobb.
På Viking XPRS i Estland har personalstaben minskat med 56 tjänster.
Några fler uppsägningar på sjösidan har inte gjorts, men även här är många permitterade.
Den första permitteringsrundan gjordes i mitten av mars, då permitterades i stort sett hela personalen i 90 dagar. Därefter har permitteringarna förlängts.
– Nu gäller permitteringarna till slutet av mars. Sedan får vi hoppas att läget är annorlunda. Vi hoppas att trafiken kommer igång på allvar efter påsk, säger Johanna Boijer-Svahnström.
Av sju fartyg ligger två still, Mariella och Gabriella.
– Av de fem som är i trafik har vi mindre personal ombord eftersom vi just nu har väldigt lite passagerare, långt ifrån det normala. Vi har sedan början av året tappat 3,6 miljoner passagerare. Så en mycket stor del är permitterade.
Förändringar i organisationen
Uppsägningarna och permitteringarna har inneburit förändringar inom organisationen och man söker nu nya sätt att arbeta på. De största förändringarna har gjorts på försäljnings- och marknadsorganisationerna. Delvis också inom terminalfunktionerna där det finns en hel del personal.
– Men vi är ännu inte helt klara med det. Målsättningen har varit att organisatoriskt kunna samarbeta bättre för att få synergieffekter.
De största kostnaderna för rederiet står bränsleförbrukningen och personalen för. Att två färjor ligger still och personal har sagts upp och permitterats är kostnadsbesparande. Men exakt vad samarbetsförhandlingarna ger i form av sparande för rederiet kan Viking Line inte säga.
– Jag kan inte säga några exakta siffror. Vi måste se över det och det är inte säkert att vi går ut med det. Men 110 tjänster i land av 570, därtill nästan lika många ombord, det är klart att det ger inbesparingar. Under det här året har vi dragit in på alla ställen där vi kan. Vi måste trygga verksamheten. Det här gör man inte för skojs skull, det är drastiskt att säga upp folk och den veckan när vi genomförde uppsägningarna, det var den tyngsta i min karriär. Men det var nödvändigt.
Kommer det här att räcka, eller blir det fler uppsägningar?
– Jag hoppas innerligt att det här är tillräckligt. Uppsägningar drabbar varje individ. Av de 34 som fick sägas upp på Åland så är varje person en individ med familj, lån och andra åtaganden. Hellre sparar vi in på annat, men det fanns inget annat alternativ.
Hoppas på vaccin
Rederiet hoppas nu på ett vaccin mot covid-19 och enligt Institutet för hälsa och välfärd i Finland (THL) är det realistiskt att tro att ett vaccin är redo att tas i bruk i början av 2021.
– Så fort den nyheten kom så väcktes ett intresse för kryssningar igen.
Viking Line har öppnat en pop up-butik i Esbo och Johanna Boijer-Svahnström besökte butiken under torsdagen.
– Det var glädjande mycket folk i butiken och det var många som frågade om kryssningar. Vi hoppas att vaccinet ska göra att folk vågar åka igen. Myndighetsrestriktionerna har ändrats så mycket och det har kanske varit vårt största dilemma tillsammans med att folk är oroliga för att resa.
– Konsumenternas resebeteende kommer att ändras. Jag har tittat på olika undersökningar som har gjorts, såväl inhemska och utländska, och det lokala är mycket mer intressant nu än tidigare. Likaså trygghetsaspekten. Får se om det håller i sig. Vi kommer att ha annorlunda kryssningar i sommar och satsa bland annat mer på destinationskryssningar, säger Johanna Boijer-Svahnström.
Petra Dahlgren