Det var under onsdagen, samma dag som Amorella bärgades, som transportföretagen med last ombord på fartyget fick information om att de inte får ut sina bilar förrän bärgningsbolaget fått en garanti om betalning från respektive transportörs försäkringsbolag.
Bärgningsbolaget Alfons Håkans vd Joakim Håkans bekräftade för Ålandstidningen under torsdagsmorgonen att man ställt kravet eftersom lasten även ska betala sin andel av bärgarlönen.
Bärgarlönen bestäms utgående från bestämmelser i sjölagen och ansvaret ligger på fartygsägaren och ägaren till annan egendom i förhållande till värdet av det som bärgades för var och en av dem.
– Vi som bärgningsbolag har ett uppdrag att bärga såväl fartyget som dess last. Enligt bärgningsavtalet betalar även lasten sin andel av bärgarlönen, sade Joakim Håkans till Ålandstidningen under torsdagsmorgonen.
Tog på sig ansvaret
Beslutet att använda sjöpanträtten för sina fordringar mot transportbolagen fick under torsdagen stor kritik. Det kan du läsa mer om i artikeln intill. Under torsdagskvällen meddelade därför Viking Line att man tar på sig ansvaret för de säkerheter som Alfons Håkans krävt av transportörerna.
– Vi har under dagen blivit underrättade om att Alfons Håkans ställt orimliga yrkanden mot transportbolagen där de säkerhetsbelopp man krävt är helt oproportionerliga i förhållande till den förväntade bärgarlönen, säger Jan Hanses vid middagstid på torsdagen.
Enligt Jan Hanses stämmer det att lasten ska delta i bärgarlönen, men han menar att den diskussionen snarare är aktuell i scenarion då lasten utgör en större del av det bärgade värdet.
– De har aldrig gjort så här tidigare och lastens värde i förhållande till fartygets värde är väldigt liten. Tidigare har det inte varit intressant för bärgningsbolaget att ställa sådana här krav.
Inte Viking Lines beslut
Enligt Joakim Håkans har bärgningsbolaget agerat enligt Viking Lines och försäkringsbolaget önskemål, stämmer det?
– Det är inte vi som valt att ställa separata krav på transportbolagen. Det är deras beslut.
Varför tog ni inte på er det här ansvaret från första början?
– Utgångspunkten är att vi inte har ansvar för lastens del av bärgarlönen och det har inte först någon diskussion om det med bärgaren. Men naturligtvis ändrade vi oss när vi såg utfallet och fick den här negativa feedbacken. Vi har gjort precis på samma sätt tidigare men de gångerna har bärgningsbolaget inte ställt sådana här krav.
Viking Lines försäkring absorberar upp till 100.000 euro i sjöfartsansvar för lastägarna. Det innebär att Viking Lines försäkring står för lastens del av bärgarlönen upp till 100.000 euro.
Jan Hanses säger att bärgningsbolaget tidigare släppt iväg lastbilarna varpå sjöpanträtten upphört, och därefter har alltså Viking Lines försäkring absorberat lastens del av bärgarlönen.
– Vi har hanterat den här situationen på samma sätt tidigare och då har man aldrig stoppat några lastbilar. På basen av Alfons Håkans agerande får man anta att de gör bedömningen att försäkringsbeloppet kommer överskridas. Då använder de sjöpanträtten för att få den här säkerheten.
Jan Hanses menar att de krav som Alfons Håkans under onsdagen riktade till transportbolagen är orimliga.
– Att man kräver 40.000 euro av en enskild transportör i betalning. Det finns inga proportioner i det.
Kevin Eriksson