I slutet av december jobbade elandelslagets montörer Anders Gestberg och Robin Gestranius med att dra nya lågspänningslinjer i Hammarland Vestmyra. När de blickar tillbaka på händelserna för ett år sedan är det två saker som dominerar.
– Det var ett intensivt arbete, händelserna från den första tiden efter stormen har nästan flutit ihop, men vi fick ett otroligt bra bemötande vart vi än vi kom, säger Anders Gestberg som har 35 års erfarenhet.
Han hade egentligen semester för ett år sedan.
När jag steg upp såg jag att det låg tre träd på tomten. Då for jag till jobbet i alla fall.
Första stället de kom till var Kroklund i Saltvik.
– Hela linjen från Matkroken till Colorant Chromatics låg nere. Dag två eller tre var jag till Brändö med helikopter och inspekterade skadorna. Efter det började dagarna flyta ihop. Man levde som i en bubbla, åt, sov och jobbade. I tre veckor var var det otroligt intensivt, men det var bra att ledningen drog ned på övertiden. Vi har ett farligt arbete och det gäller att vara skärpt, säger Anders Gestberg.
Bara glada miner
Hemma var han utan ström i åtta dygn, men prioriterade andras behov.
– Jag visste vad felet var, men det var andra fall som var mer akuta.
Principen var att åtgärda linjerna med flest abonnenter.
– Oftast var det minst 30 stycken, men ibland tog vi även enstaka hushåll. Det kunde vara mycket jobb, en hel eftermiddag för ett hus.
Samtidigt var glädjen stor hos de kunder som fick strömmen tillbaka och kunde tända lampor och använda sina elapparater.
– Folk var otroligt förstående och bjöd på kaffe och mat. Det var aldrig någon som var arg. Vi upplevde att det var stor sammanhållning i samhället, säger Robin Gestranius.
Hög kapacitet
Anders Gestberg anser att det var en bedrift att ledningen lyckades få logistiken att fungera.
– Det var helt fantastiskt, trots omfattningen så sköttes lagerhållningen. Det fanns alltid stolpar, material och handverktyg.
De inhyrda entreprenörerna och montörerna utifrån imponerades av att elandelslagets egen verkstad löste de problem som dök upp.
– Med så många arbetslag i farten så händer det saker. En svensk bil fick ett träd över sig, en sexhjuling kördes sönder och kylaren på en bil gav upp, men allt fixades utan väntetider. Vi har nog en ganska unik servicenivå, konstaterar han.
Inte bara negativt
Samtidigt som det var mycket jobb så fick man tänka om flera gånger.
– Det gällde att prioritera funktionalitet och säkerhet. Därför gick det bra, utan allvarliga olyckor. Vissa av de svenska montörerna var lite ovana med vårt material och det förekom väl några snabblagningar också, men de har vi gjort om senare.
Som helhet menar Anders Gestberg att Alfrida trots allt förde något gott med sig.
– Visst var det både dyrt och besvärligt, men samtidigt skapades också samhällsnytta. Folk har fått upp ögonen för att ha bättre beredskap för nödsituationer. Alla har ett eget ansvar också.
Jonny Mattsson