Obunden samlings ledamöter i lagtinget Bert Häggblom, Lars Häggblom och Fredrik Fredlund föreslår i en lagmotion att det ska införas ett uttryckligt förbud mot tiggeri på allmän plats i ordningslagen för landskapet Åland.
De anser att rättsläget är oklart och behöver klargöras. De tycker också att ett förbud är motiverat eftersom det är fråga om ”ett beteende som de flesta uppfattar som störande”. Enligt lagmotionen kan ett förbud leda till att tiggarna antingen lämnar Åland eller att de integreras i samhället via de kanaler som allmänt står till buds för invandrare.
I lagtinget säger Bert Häggblom på måndagen att flera europeiska länder har infört förbud mot tiggeri och att man även diskuterar det i Sverige.
– Det är än allvarligare om det blir ett förbud i Sverige, för vart tar de vägen? säger han om tiggarna.
Han lyfter bland annat upp att EU bidrar med stora belopp till Rumänien för hjälp till människor som tigger och att det är där som hjälpen ska sättas in.
– Jag tycker inte att vi ska ha dessa tiggare på våra gator.
Socialpolitisk fråga
Igge Holmberg (S) är en av flera lagtingsledamöter som motsätter sig ett förbud mot tiggeri. Han ser ett tiggeriförbud som ett sätt att försöka förbjuda fattigdom.
– Att förbjuda folk att be om hjälp, hur ska det gå till? säger han.
John Holmberg (Lib) stöder inte ett tiggeriförbud. Han anser att man bör ta reda på om de som tigger på Åland är utsatta för människohandel och om det finns en organiserad liga runt verksamheten.
– Ålands insulära läge borde göra det enkelt att ta reda på om det är så, säger han.
Kansliminister Nina Fellman (S) säger att frågan är både känslosam och moralisk.
– Ska vi vara en plats där medmänsklighet straffbeläggs, säger hon?
Roger Eriksson ser tiggeri som en socialpolitisk fråga och inte som en kriminalpolitisk fråga.
– Om man förbjuder tiggeriet här flyttar det sig till andra ställen och de sociala problemen följer med.
Han lyfter även upp att straffet vid ett tiggeriförbud skulle bli böter.
– Man brukar tala om ett slag i luften. Kan de betala böterna och vad händer om de inte gör det? Ska vi ha ett resultatlöst utmätningsförfarande?
”Låt folket bestämma”
Tage Silander (MSÅ) säger att han har svårt att stöda ett förbud.
– Det bästa är om vi låter befolkningen bestämma. Om man tycker att det är vettigt att lämna en slant så gör man det. Vill man gå förbi muggen så väljer man det. Är det tillräckligt många som går förbi kommer det inte att anlända så många nya. Är vi generösa kommer det antagligen fler, men låt folket bestämma, säger han.
Lagmotionen remitterades under måndagen till lag- och kulturutskottet. Socialminister Wille Valve (MSÅ) säger att han tycker att utskottet bör ägna särskild uppmärksamhet åt proportionalitetsprincipen och frågan om problemet är så stort att det motiverar ett förbud.
– Störande beteende är redan kriminaliserat. Om problemet ökar är jag beredd att titta på vad vi kan göra. Men ett förbud i dag är som att skjuta en mygga med en pistol.
Anna Jakobsson