Viking Lines personal är i dagsläget till största delen permitterad, men allt eftersom behov uppstår kallas anställda in till arbete. Det kan handla om några dagars varsel när arbete erbjuds.
– I juli hade vi relativt hög bemanning jämfört med de senaste månaderna, men till hösten kommer den att gå ner igen, säger Jan Hanses när Ålandstidningen träffar honom i ett glesbefolkat kontor efter att halvårsrapporten offentliggjorts.
Arrangemanget med en rörlig permitteringsgrad kan fortgå så länge bolaget anses ha en framtid.
– Beläggningen minskar i september och då tvingas vi minska kostnaderna också för personalen, men det är precis som vanligt. Som det ser ut nu ska vi ändå inte komma ner till siffrorna från mars-april, säger han.
Medvetna
Enligt halvårsrapporten är en förutsättning för Viking Lines verksamhet att man lyckas stärka bolagets likviditet. Tre alternativ anges, nämligen banklån, nyemission och försäljning av anläggningstillgångar. Det är enligt Jan Hanses första gången under coronakrisen man nämner nyemission som alternativ.
Har storägarna kontaktats angående en eventuell nyemssion?
– De flesta storägarna sitter ju i styrelsen, så de är medvetna om situationen eftersom de har godkänt halvårsrapporten.
Men har det förts någon mer konkret diskussion om en nyemission med dem?
– En längre gången diskussion skulle vi tvingas informera om enligt börsreglerna, så nej.
Gällande försäljning av tillgångar, har ni någon lista på objekt som ni står redo att sälja?
– Det finns flera olika möjligheter, men det här är en hypotetisk diskussion. Genom att nämna alternativen visar vi att vi har möjlighet att likvidera något om situationen tillspetsas. Vi visar att vår verksamhet är tryggad.
Nya rutter
Viking Lines halårsrapport visar en stärkt soliditet vid utgången av juni jämfört med tidigare perioder. Det understryker enligt Jan Hanses att coronakrisen inte är ett balansproblem för rederiet.
– Vi har drabbats av en internationell kris som lett till att myndigheterna förbjudit stora delar av vår verksamhet. Det ledde till att vi snabbt måste få ner kostnaderna, och rapporten visar att vi lyckats bra. Nu måste vi fortsätta vara snabbfotade när vi ser möjligheter.
Tallink har satt in nya destinationer, senast Höga kusten. Har ni olika strategier för att hantera krisen?
– De har varit mer inriktade på nya rutter. Det beror säkert på att större delen av deras flotta är flaggad i Estland där det kostar mer att ha den stillastående. Därför har de hållit större delen av flottan i trafik
Viking Lines marknadsandel sjönk under årets första halvår från 31 till 27 procent.
– Det beror just på att Tallink hållit fartygen i trafik i större utsträckning.
Den siffran är för hela marknadsområdet. Hur ser marknadsandelen ut för trafiken mellan Finland och Sverige?
– Den är ungefär oförändrad.
Tur i oturen
För att finansiera nybygget Viking Glory har Viking Line låneavtal med flera olika långivare. I dessa avtal ingår så kallade kovenantvillkor som måste uppfyllas för att lånevillkoren ska gälla. Villkoren handlar enligt Jan Hanses om likviditetsgrad och resultat i förhållande till lånebördan. Hittills i år har man uppfyllt villkoren, men man flaggar i rapporten för att de sannolikt kommer att brytas under årets tredje kvartal.
– Vi anhåller om att de avstår från villkorens krav under en viss tid, och hittills har de gått med på det. Sedan får vi följa upp när vi vet hur lång period det kan bli frågan om.
Lånelöftet för Viking Glory uppgår till 152 miljoner euro. Eftersom bygget har försenats av coronakrisen har man även förhandlat med långivarna om en förlängning av tidpunkten för att lyfta lånet. Förseningen är på ungefär nio månader.
Viking Lines kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström, som periodvis är med under samtalet, skjuter in:
– På sätt och vis var förseningen tur i oturen. Hade hon kommit nu skulle det vara väldigt svårt att försöka lansera ett nytt fartyg när det inte finns någon efterfrågan.
Hon säger att bygget nu pågår som vanligt på plats i Kina, men att det är svårt för Viking Lines anställda att resa dit på grund av alla reserestriktioner.
Något akut behov av likviditet på grund av nybygget finns inte i dagsläget eftersom alla förskottsrater, sammanlagt 38,8 miljoner euro, redan är betalade.
Myndighetsbud
Trots de dystra siffrorna i halvårsrapporten vidhåller Jan Hanses att Viking Line hanterat situationen väl.
– I det här läget ska man inte titta på omsättning eller rörelseresultat, utan främst är egentligen hur väl vi har lyckats anpassa vår verksamhet. Om jag tittar på branschen i stort skulle jag säga att vi har klarat oss mycket hyggligt, säger han.
Bolagets resultat per kvartal brukar följa ett mönster där första kvartalets resultat är på minus och andra kvartalets går ungefär på noll.
– Så de sex miljoner vi gick på minus i kvartal två, de beror på coronan, säger han.
Johanna Boijer-Svahnström säger att man valt att köra med färre passagerare ombord än konkurrenterna för att minska smittorisken. Ändå har passagerarna ibland avstått från att resa på grund av oklara besked från myndigheterna. Senast var det familje- och omsorgsminister Krista Kiuru som spekulerade om obligatoriska coronatester och karantän för resenärer, och innan det rådde länge osäkerhet gällande karantänreglerna för kryssningsresenärer till Sverige.
– På det stora hela har vi ändå haft jättebra kontakt med myndigheterna. Vi har mycket lobbyverksamhet i Finland, och har dessutom personliga kontakter med flera politiker, säger hon.
Henrik Herlin