Vanligtvis brukar Veritas årliga strategimöte äga rum på Kimitoön, men den här gången fann man det lämpligt att förlägga det på Åland i stället. Detta eftersom det finländska försäkringsbolaget den 1 januari tog över alla Pensions-Alandias kunder i samband med en fusion.
– Därför passade det bra att hålla vårt första strategimöte utanför Kimitoön på Åland. Vi har gjort flera företagsbesök och lärt känna våra kunder, säger Veritas vd Carl Pettersson.
I ett kort tal till kunder och anställda i går berömde han det åländska näringslivet.
– Det är fantastiskt att gå bortom kundlistorna och se vad som faktiskt händer. Det är väldigt mycket! säger han.
Inga förändringar
Pensions-Alandia hade en mycket dominerande ställning på Åland med sina omkring 13.000 kunder. Enligt Carl Pettersson var det ytterst få som inte följde med till Veritas.
– Det handlar verkligen om ett fåtal, kanske en handfull, säger han till Ålandstidningen.
En avgörande orsak till den höga migrationsgraden var ett generöst system för hur de åländska kundrabatterna skulle hanteras. Under åren hade Pensions-Alandias kunder byggt upp ett överskott som enligt Carl Pettersson berodde på att ålänningar är friskare och lever längre än i övriga Finland.
Tack vare ett avtal med Social- och hälsovårdsministeriet kan de åländska kunderna få detta överskott utbetalt till sig under en tioårsperiod. Detta gäller kunder som har anställda.
Enligt Carl Pettersson borde inte kunderna ha märkt av fusionen i de dagliga försäkringsärendena. Något som Veritas enligt honom däremot kunnat tillföra är ett större utbud av digitala tjänster.
Det råkade sig att fusionen ägde rum samtidigt som den nya lagen om inkomstregister trädde i kraft, något som försvårat administrationen för många företagare.
Bredd i bolaget
Veritas fokus på Åland är inte att marknadsföra sig mot de få befintliga företag som har ett annat försäkringsbolag i dag.
– Den stora saken är att vara med när det föds nya företag, något som händer ofta på Åland, säger Carl Pettersson.
Åsa Bergendahl är kontaktperson för de åländska kunderna. Hon arbetar på kontoret i Mariehamn tillsammans med tre andra anställda. Själv hade hon föräldraledigt när fusionen ägde rum, men nu ska hon snart återgå till arbetet.
Hon tror inte fusionen har påverkat det dagliga arbetet speciellt mycket.
– Jag har egentligen bara hört positiva saker. En skillnad är att vi har ett stort företag bakom oss nu. Medan Alandia var mer nischat så har vi en annan bredd i bolaget nu, säger hon.
De uppgifter som personalen i Mariehamn sköter är strikt styrd av lagstiftning. Mycket handlar om att vägleda kunderna i pensionssystemet och hantera de ärenden som kommer in på korrekt sätt.
Henrik Herlin