Jessy Eckerman
Ålder: 45 år.
Bor: Mariehamn.
Familj: Två tonårssöner och en hund.
Utbildning: Ungdomsledare, socionom yh (ej klar), servitör med mera.
Jobbar med: Lagtingsledamot, kommunala uppdrag i Mariehamn.
Intressen: Jag brinner för kultur, film, konst och musik. Kriminalhistoria, retromöbler och heminredning. Infrastruktur kan verka torrt för vissa, men jag tycker det är spännande att se hur samhällen byggs upp och fungerar. Jag är praktiskt lagd och alltid nyfiken på att lära mig nya saker.
Då blev jag intresserad av politik: Mitt intresse för politik växte under min studietid i Helsingfors, där jag fick uppleva större sammanhang, träffa likasinnade och få ett bredare perspektiv på livet. Jag har alltid haft ett driv att ställa saker till rätta och ifrågasätta orättvisor. Mitt motto är om jag inte kommer kunna sova gott i natt efter ett beslut så måste det omförhandlas.
Politisk erfarenhet: Partipolitiskt aktiv cirka 15 år med flera olika uppdrag inom Mariehamn. Lagtingsledamot sedan 2019. Olika styrelse-, nämnd- och kommittéuppdrag. Kandidat i kommunal-, lagtings-, riksdags- och EU-val med mera.
Politisk förebild: Tarja Halonen, Finlands första kvinnliga president, Li Andersson och Alexandria Ocasio-Cortez imponerar med sin skarpa retorik och mod att utmana makten, medan Bernie Sanders är cool, en riktig kämpe för välfärd och rättvisa.
Hjärtefråga: Jämlikhet, välfärd och mänskliga rättigheter. Vanligt folk ska inte betala priset medan de rikaste roffar åt sig. Trygga jobb, utbildning och en stark välfärd är grunden för ett bra samhälle. Jag är djupt orolig för att demokratin, säkerheten och tryggheten vi tar för givet ska gå förlorad när odemokratiska och hatiska rörelser försöker sätta klorna i vårt samhälle.
Det här vill jag göra när jag blir ordförande: Vara del av ett bra team med alla goda färdigheter och kompetenser som finns i partiet och tillsammans ska vi fortsätta jobba hårt och målmedvetet för att utveckla Åland till en ännu bättre plats att bo på. Det kommer jag göra oavsett om det är jag eller någon annan som blir ordförande.
Så här skiljer sig mitt ledarskap från Camilla Gunells: Svår fråga. Vi är nog ganska lika. Vi jobbar hårt och målmedvetet, har sinne för samarbeten, har tålamod, kan samarbeta, noga med att en politisk överenskommelse ska hålla och båda har ett brinnande intresse för samhällsförbättring.
Det anser jag vara den mest angelägna frågan just nu att lösa på Åland: Allmän tandvård, mer sammanhållning och samarbete, förnyande av självstyrelselagen, kollektivtrafiken på land måste utvecklas så att alla har bättre tillgänglighet, miljöskydd, djurskydd, vattenskydd och annat är också högt på agendan samtidigt som Åland behöver mer intäkter. Det finns många utmaningar.
En politiker jag gärna samarbetar med i ett annat parti: Det här var den svåraste frågan, men om jag måste välja en, så är det nog Julia Birney (Lib). Vi har jobbat nära tillsammans i stadspolitiken och tacklat många tuffa utmaningar. Vi känner varandras styrkor.
Kristine Logoss Dzene
Ålder: 35 år.
Bor: Mariehamn
Familj: Man Alexander och två barn Gabriella och Adrian.
Utbildning: Kandidatexamen i Hospitality management och ledarskap. Kandidatexamen i klassisk filologi
Jobbar med: Ledande administratör på Kommunernas socialtjänst (KST).
Intressen: Familjeaktiviteter, politik, trädgårdsarbete.
Då blev jag intresserad av politik: När min son, vid fem års ålder, visade språksvårigheter och gick på talterapi på ÅHS. Talterapeuten sa att skolan har ansvar från sjuårsåldern, men det fanns inga talterapeuter eftersom ingen tagit frågan vidare politiskt. Det väckte något inom mig. Jag insåg att om ingen annan agerade, varför inte jag? Jag ville inte vänta på att någon annan skulle lösa det – jag ville påverka.
Politisk erfarenhet: Tidigare ledamot i stadsfullmäktige och Mariehamns bildningsnämnd. Nu ledamot i stadsstyrelsen och vice ordförande i bildningsnämnden.
Politisk förebild: Barbro Sundback. När hon ser potential i unga politiker kan hon verkligen driva dem framåt – så var det för mig. Utan hennes stöd hade jag aldrig vågat hålla mitt första anförande om integration. Med en lång och framgångsrik politisk karriär har hon drivit igenom många viktiga förbättringar. Jag uppskattar hennes raka sätt att tala och hennes engagemang för vanligt folk.
Hjärtefråga: Att barn ska få den hjälp de behöver genom både förebyggande och långsiktiga insatser för att ge dem bästa möjliga start i livet. De ska ha tillgång till stöd redan i barnomsorgen och fortsätta få hjälp när de börjar skolan. Rätt stöd ska ges vid rätt tidpunkt och i rätt miljö. Familjeinsatser är också viktiga för att stärka föräldrar och ge familjer en trygg och stabil framtid.
Det här vill jag göra när jag blir ordförande: Skapa en kultur av öppenhet, inkludering och samarbete där alla känner sig välkomna. Genom att vara lyhörd, tydlig och engagerad ska vi forma en politik som möter samhällets behov. Jag vill stärka vår kommunikation, öka dialogen med medborgarna och göra det enklare för unga och inflyttade att engagera sig. För att modernisera partiet skapar vi fler plattformar och aktiviteter, samt kunskapsbaserade föreläsningar.
Så här skiljer sig mitt ledarskap från Camilla Gunells: Mitt ledarskap kommer inte att skilja sig så mycket från Camilla Gunells. Precis som hon vill jag vara lyhörd och handlingskraftig. Jag vill också arbeta för social rättvisa och jämlikhet, på samma sätt som hon har gjort. Jag tror på att skapa en stark samhällsstruktur genom samarbete och inkludering.
Det anser jag vara den mest angelägna frågan just nu att lösa på Åland: För att säkerställa välfärd och arbetskraft måste vi stärka äldreomsorgen, integrationen och skapa bättre förutsättningar för unga familjer. Ungefär 1.000 barn på Åland lever i relativ fattigdom, vilket kan påverka deras psykiska hälsa och upplevelser av utanförskap. Därför behöver vi en familjepolitik som ger trygghet och förbättrade livsvillkor för barn och familjer.
En politiker jag gärna samarbetar med i ett annat parti: Viktoria Olsson (Lib). Jag uppskattar verkligen hennes tydlighet, starka personlighet och att hon vågar säga vad hon tycker. Tillsammans med andra engagerade politiker kommer vi att skapa ett mer inkluderande Åland.
Henrik Löthman
Ålder: 45 år.
Bor: Mariehamn.
Familj: Nina och bonusbarnen Wilmer och Leo.
Utbildning: Lärare.
Jobbar med: Lagtingsledamot.
Intressen: Föreningsliv, vänner, fotboll, odla, stugan, naturen och havet.
Då blev jag intresserad av politik: När jag gick i folkhögskolan 1996.
Politisk erfarenhet: Mariehamns fullmäktige eller styrelse och nämndplatser sedan 2007- (uppehåll 2015-2017), lagtinget 2023-, Ålands omsorgsförbunds styrelse och Ålands gymnasiums styrelse med mera.
Politisk förebild: Olof Palme (Sverige), Sanna Marin (Finland) och Camilla Gunell (Åland).
Hjärtefråga: Utbildning och arbete för alla.
Det här vill jag göra när jag blir ordförande: Ena vänstern på Åland och få alla att känna sig delaktiga. Det ska vara en ära att vara socialdemokrat och något du med stolthet ska säga att du är vid olika tillställningar.
Skillnad i mitt ledarskap från Camilla Gunells: Camilla har väldigt många styrkor, men min erfarenhet som lärare och fotbollstränare gör att vi kan ta ytterligare steg mot att ena partiet och få alla att känna sig delaktiga.
Den mest angelägna frågan just nu att lösa på Åland: Det ekonomiska läget och den ökade polariseringen.
En politiker jag gärna samarbetar med i ett annat parti: Det finns många som jag har ett gott samarbete med men måste jag välja en så väljer jag Anders Ekström (Lib).
Rickard Stenman
Ålder: 35 år.
Bor: Mariehamn.
Familj: Sambo och två söner.
Utbildning: Juristexamen, filosofie magister i kommersiell rätt, ekonomie kandidat i företagsekonomi och militära befälsutbildningar.
Jobbar med: Lagberedning vid Ålands landskapsregering.
Intressen: Hantverk, jakt, fiske, historia, språk och samhällsfrågor i stort.
Då blev jag intresserad av politik: Allt eftersom jag under tonåren började intressera mig för och förstå hur och varför världen fungerar som den gör blev jag alltmer intresserad av svaret på frågan om hur den borde se ut i stället.
Politisk erfarenhet: Förtroendevald på regional och lokal nivå i Västerbotten och Umeå.
Politisk förebild: Hjalmar Branting.
Hjärtefråga: Förverkligandet av ett demokratiskt, starkt och enat Europa.
Det här vill jag göra när jag blir ordförande: Utveckla partiets interndemokrati, politik och kommunikation, inbegripande ett omtag avseende partiets stadgor och partiprogram, i syfte att åstadkomma ett större socialdemokratisk genomslag. Det måste bli tydligare för ålänningarna att Socialdemokraterna är partiet som står på vanliga medborgares sida och att det prioriterar samt driver de frågor som är viktiga för dem.
Så här skiljer sig mitt ledarskap från Camilla Gunells: Utan någon som helst jämförelse är mitt ledarskap demokratiskt, principfast och tydligt i ord och handling. Jag har goda ledarskapserfarenheter från tidigare politiska uppdrag, tjänstgöringar vid allmänna svenska domstolar och befälhavande inom svenska Försvarsmakten.
Den mest angelägna frågan just nu att lösa på Åland: Ett sänkande av de ökande levnadsomkostnaderna. Ålänningarna ska inte behöva kämpa för att få vardagen att gå ihop och pengarna att räcka till. Samtliga politikområden behöver genomlysas i syfte att bland annat identifiera avgifts- och stödnivåer som kan och bör justeras eller omprövas.
En politiker jag gärna samarbetar med i ett annat parti: Jag samarbetar gärna i varje enskild fråga med alla politiker som är beredda att verka för att utvecklingen av det åländska samhället går i rätt riktning.
Arsim Zekaj
Ålder: 42 år.
Bor: Jomala.
Familj: Maka samt tre barn.
Utbildning: Samhälls- och kulturanalytiker.
Jobbar med: Social- och hälsovårdsminister.
Intressen: Familj, träning, resa, serier.
Då blev jag intresserad av politik: Jag växte upp i samhällets botten och hittade tidigt hem i arbetarrörelsen. Där formades min identitet och syn på världen. Jag blev politiskt aktiv eftersom jag såg hur orättvisor begränsade människors möjligheter. Det gjorde mig engagerad och beslutsam att jobba för att alla ska ha samma chans att lyckas och få ett bra liv, oavsett var man kommer ifrån eller vilken ekonomi man har.
Politisk erfarenhet: Jag började redan som tonåring i SSU (Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, reds. anm.). Sedan dess har jag varit aktiv i politiken. Internationellt har jag engagerat mig via partiet och SSU. Dessa erfarenheter har lärt mig vikten av att lyssna på människors vardag och att politik handlar om att skapa lösningar som märks i verkligheten.
Politisk förebild: Anna Lindh är min stora förebild. Hon var otroligt duktig på att samla människor, skapa enighet och tydligt stå upp för sina värderingar. Hon visade att ett bra ledarskap handlar om mod, värme och empati. Hennes engagemang för rättvisa och solidaritet inspirerar mig än i dag och påminner mig om vad som är viktigt i politiken.
Hjärtefråga: Att alla ska ha rättvis tillgång till bra välfärd. Det är viktigt att vi fortsätter stärka välfärden eftersom det ger ett tryggare och mer välmående samhälle som i sin tur skapar bättre villkor för företag och offentlig sektor. Samtidigt är det viktigt att Ålands socialdemokrater (ÅSD) står upp och tar kampen mot populism och högerextremism när vår gemensamma sammanhållning hotas.
Det här vill jag göra när jag blir ordförande: Jag vill samla partiet och se till att fler känner sig hemma hos oss. Jag vill att ÅSD ska vara det självklara valet för alla som delar våra värderingar om jämlikhet och solidaritet. Mitt mål är att lyssna på människor och att vi ska driva en politik som märks i vardagen. Vi ska växa som parti och finnas både i staden, skärgården och på landsbygden och tydligt visa vad vi står för.
Skillnad i mitt ledarskap från Camilla Gunells: Camilla är en fantastisk partiledare som tagit partiet till nya höjder, vilket jag med ödmjukhet vill bygga vidare på. Jag kommer med öppna ögon och ett fräscht perspektiv, redo att föra partiet framåt med nya idéer. Jag ser det också som en styrka att utveckla samarbetet mellan partiet och facken ännu mer, eftersom jag tror starkt på att de tillsammans är kärnan i arbetarrörelsen och viktiga för att skapa trygghet och rättvisa i arbetslivet.
Den mest angelägna frågan just nu att lösa på Åland: Att säkra finansieringen av välfärden och hantera den demografiska utvecklingen. Vi måste också lösa bekymren kring skattegränsen så att människor och näringsliv känner tilltro och vågar växa och satsa på Åland. Vi behöver hitta nya sätt att få in pengar, minska byråkratin och förenkla samarbetet mellan organisationer.
En politiker jag gärna samarbetar med i ett annat parti: Från oppositionen vill jag lyfta fram Annette Holmberg-Jansson (MSÅ). Hon är hjälpsam, respektfull och väldigt lätt att jobba med. Jag uppskattar verkligen hennes konstruktiva sätt att samarbeta för Ålands bästa.