Diskussionen om tjuvfiske pågår ständigt bland vattenägare på Åland och genom åren har många åtgärder efterfrågats, framför allt för att få till en fungerande övervakning. I dag är det vattenägarna själva som sköter övervakningen, och många tycker det är besvärligt att åka runt och be tjuvfiskare att lämna deras vatten. Några som nu höjer rösten för att få till en förändring är Bror Lundberg, Karl-Göran Holmroos och Joakim Gripenberg från Haga samfällda vatten. De menar att alla känner till problemen, men att myndigheterna inte göra någonting åt dem. – Det är ohållbart att vi vattenägare ska fara runt och jaga tjuvfiskare för så fort ett gäng försvinner kommer nästa. Det är en never ending story året runt. De tror att just Saltviksfjärden är ett av de mer drabbade områdena på Åland. – Hela Åland är drabbat. Men vi är nog särskilt utsatta. En vinter hade vi 20-30 personer på isen samtidigt, och under vår, sommar och höst, är det ofta någon här, säger Karl-Göran Holmroos.
Är uppstudsiga
För några år sedan sålde Haga samfällda vatten fiskekort men det slutade man med eftersom det inte funkande. – Det var så många som ändå inte hade. Ett stort problem är enligt trion att tjuvfiskarna ofta kan bli uppstudsiga när de blir tillrättavisade. – Det är en procedur att köra bort dem och ibland kan de varken svenska eller engelska. Vattenägaren har rätt att plocka utrustningen av tjuvfiskare, men vem vill göra det. Därtill visar tjuvfiskarna sällan någon hänsyn till privata hus och stugor eller till miljön. – Det är sopor och avföring längs med stränderna och på isarna vintertid. Joakim Gripenberg berättar att han häromveckan var ut och bad tre båtar lämna vattenområdet samma dag – Men de ville inte åka iväg. Nyligen anmälde han också ett roderfylleri efter att han åkt ut för att be tjuvfiskare försvinna och konstaterat att de var fulla. – Den gången kom sjöbevakningen och sedan var båten borta. Jag vet inte vad som hände med det.
Ny lag
För att komma åt problemet vill man att ny lagstiftning mot tjuvfiske tas fram. Vem som har ansvaret och straffen måste klargöras. – Och det borde finnas en gräns för hur många och hur stora fiskar man får ta upp, säger Joakim Gripenberg. Vad gäller övervakningen menar de att en befullmäktigad person, som inte är vattenägaren, snabbt ska kunna dela ut böter och konfiskera utrustning. – Vi kan inte börja ta grejer. Då kan det nog komma en pärla, säger Bror Lundberg. De anser också att stugbyarna bör ta ett större ansvar och märka sina båtar. – Det är många som tjänar pengar på fisketuristerna men det är andra som får stå för fiskevattnena. Joakim Gripenberg tror att en ny, sådan lag skulle minska tjuvfiskandet på sikt. Fiskerikonsulent Tom Karlsson säger att tjuvfiskesituationen diskuterats inom landskapsregeringen. – Men vi har inte fått något uppdrag ännu. Vi får se vad den nya landskapsregeringen vill göra. Men det finns ett uppenbart behov av att revidera de här paragraferna i lagen. Hur man ska agera, vilka befogenheter övervakaren har och vilka rättsliga påföljder tjuvfiske får. Vi måste få en klarhet i tågordningen men i det här skedet kan jag inte säga så mycket mera.
Kevin Eriksson