Strax efter klockan åtta på fredagskvällen drabbades internettrafiken på Åland av stora störningar. Problemet berodde återigen på så kallade Ddos-attacker riktade mot ett antal åländska företag. Daniel Dahlén säger att det rör sig om de kraftigaste attackerna hittills och att de vid lunchtid på lördagen ännu inte hade upphört.– Vi fick bort de värsta problemen under fredagskvällen, men det pågår fortfarande attacker mot några specifika åländska företag.
Han säger vidare att Ålcom har vidtagit och fortsätter att vidta åtgärder för att förhindra eller minimera effekterna av dessa typer av attacker, men att de inte är så lätt att komma åt.– Vi gör allt vad vi kan och det gör alla andra också. För två veckor sedan gick till och med Sveriges överbefälhavare ut och sade att Försvarsmakten rustar för cyberkrig. Man har varnat för detta länge och nu är vi där, där attackerna bara ökar och ökar.
Hur mycket kostar dessa attacker det åländska samhället?– Det är klart att de kostar, både direkt och indirekt. Många företag drabbas av uteblivna intäkter och för vår del är det bemanning dygnet runt som gäller när det här händer. Detta betecknas ju som grovt dataintrång, så det kan bli ytterst förödande för personerna som ligger bakom. Att ta redan på vem som ligger bakom lämnar vi åt Centralkriminalpolisen att ta reda på, vi kan bara se att attackerna kommer från Ryssland, Ukraina och övriga Asien.
Daniel Dahlén säger att man som privatperson inte kan göra så mycket för att minska risken för attacker, förutom att uppdatera alla program, inte köpa till exempel modem från Kina och se till att ha antivirusprogram.
Hur illa kan dessa attacker bli?– De kan absolut blir värre. Vi ser att dessa attacker bara blir värre och värre runtom i världen, så det är något vi får vänja oss vid och göra allt i vår makt för att de inte ska få så stora effekter.
Fredrik Rosenqvist