Jaktminister Camilla Gunell (S) är noga med att poängtera att beslutet om skyddsjakt har flera begränsningar.
– Det är inte frågan om fri jakt, utan ett uppdrag som ges till en särskilt utsedd jaktledare under begränsad tid, säger hon.
Med beslutet kommer också en lång rad regler och villkor. Tillståndet började gälla direkt och gäller till och med den 17 oktober, och det gäller endast för en varg. Jakten får endast utföras i ett specifikt område i Boda, Hammarland.
– Vi gör det här för att skadan på fåren var stor och för att det finns risk att vargen återvänder. Vi vill inte bara sitta och vänta, säger Camilla Gunell.
Varför fattar ni det här beslutet nu och inte när en varg dödade ett får förra året?
– Just för att omfattningen av skadorna och risken för upprepning är så stor.
Enligt jaktministern var det inget lätt beslut att tillåta skyddsjakt på vargen.
– Beslutstexten är lång på grund av komplexiteten i den här typen av frågor. Beslutet kommer att kritiseras från både höger och vänster, säger hon.
Vilka grupper?
– Djurrättsgrupper till exempel, och kanske EU-kommissionen.
Det är Hammarlands jaktvårdsförening som ska utföra uppdraget.
Föreningens ordförande Lars Nordström har precis fått samtal från landskapsregeringen om beslutet när Ålandstidningen talar med honom.
– Det första vi ska göra är att sätta oss ner och titta på det här beslutet, säger han och betonar att jakten måste hanteras på ett ansvarsfullt sätt.
– Vi kommer att hålla det väldigt begränsat med ett fåtal utsedda jägare. Sedan ska man ju ha klart för sig att det här är kontroversiellt, men vi gör det för att skydda boskapen i första hand, säger han.
Jaktministerns beslut innehåller även en kronologisk genomgång av det aktuella händelseförloppet. Det var på förmiddagen den 1 oktober som en djurägare meddelade skogsbruksbyrån att han påträffat rivna får på betet i Boda, Hammarland.
Byrån gjorde genast ett besök på platsen och upptäckte sex döda får, som senare blev sju när ytterligare ett får dog av sina skador.
Skadorna dokumenterades på plats med kamera. Samtliga får hade dödats av kraftiga bett mot halsen. Ett av fåren hade dessutom bett på baklåret. Ett av fåren var kraftigt påätet i bröstkorgen och på halsen.
Den 2 oktober bekräftade Viltskadecenter att betten såg ut som typiska vargangrepp, och man kunde utesluta både lodjur och björn.
Vargen är fridlyst på Åland. Inom EU omfattas den av det så kallade habitatdirektivet, som innebär att den anses ha gemenskapsintresse och kräver strikt skydd inom sitt utbredningsområde.
I Finland ingår vargen i den nationella rödlistan och klassas som starkt hotad.
Henrik Herlin