Anna Karlsson visste redan i högstadiet att hon ville bli lärare, och nu har hon jobbat som klasslärare i Sunds skola sedan 2015. 69,6 procent av alla lärare på Åland är kvinnor, och även på Anna Karlssons arbetsplats dominerar kvinnorna. Endast en i kollegiet är man.
Den typiska åländska kvinnan, hur är hon?
– Hon värnar om familjen. Det upplever jag både med mig själv och mina vänner, att familjen är viktig. Man ställer upp och vill vara med sin familj. Och man klarar sig själv. När ens partner är borta reder man sig ändå.
Är du själv en sådan kvinna?
– Absolut, det är jag.
Att kombinera familj och arbetsliv är en utmaning för många. Som lärare måste Anna Karlsson vara på plats i skolan ett visst antal timmar i veckan för undervisning och möten, men planeringen kan hon göra när hon vill. Hon väljer därför att göra planeringen efter att barnen lagt sig på kvällen, bara för att kunna få en extra timme med dem på dagen.
– Kvinnofällan, säger hon, men tillägger:
– Jag har valt det själv för att få mer tid med min familj. Och det kan jag tack vare mitt jobb.
Hushållssysslorna delar hon och sambon på, men logistiken faller ofta på henne.
– Jag är sådan som person och jag gör det i min yrkesroll; planerandet sitter i ryggraden. Sedan vet jag att det finns andra familjer där kvinnan inte har den organisatoriska rollen.
Arbetar för jämställdhet
I sitt arbete som lärare arbetar Anna Karlsson aktivt med jämställdhetsfrågor. I Sunds skola utgår man från en jämställdhetsplan som är gemensam för hela norra Åland. Nu i mars inleder man ett projekt med fördelningen av talturer i klassen, där lärarna ska observeras av varandra, men där även eleverna ska ge lärarna input.
I klassen har man välbefinnande på schemat en gång i veckan. Då arbetar man med styrkor, likheter och olikheter och att våga vara annorlunda.
– Det arbetet tror jag också stenhårt på.
Ger det resultat?
– Jag tycker det. Jag har många tjejer i klassen och de vågar säga vad de tycker och de säger emot. Jag tror att de har bra förutsättningar när de kommer till högstadiet.
– Sedan tänker jag att det är viktigt att man får vara i en arbetsmiljö där man trivs, och där har alla ledare en jätteviktig uppgift.
Har tjejer blivit tuffare?
– Det är ju dit man vill komma med sina gena barn och i skolan. Om jag tänker på mina egna barn är de väldigt olika som personer, men de vågar båda stå upp för sig själva, fast de gör det på olika sätt.
Anna Karlsson konstaterar att det är en samhällsinvestering att på olika sätt främja jämställdhet, och underlätta balansen mellan familje- och arbetsliv. Hon lyfter bland annat på hatten för Sunds kommun som arrangerar en mängd fritidsaktiviteter i kommunen efter skoltid och på kvällarna. Att inte behöva skjutsa barnen runt halva Åland underlättar i familjepusslet.
Anna Karlsson
• Ålder: 38.
• Född: Åland, uppvuxen i Sund.
• Bor: I Finby, Sund.
• Familj: Sambo Robert Lindén samt döttrarna Adelle, 9 år och Olivia, 5 år.
• Gör: Klasslärare i Sunds skola.
• Fritiden: Tränar på gym, familj, vänner, stuga och båtliv.