Öjvägens väglag med cirka 150 andelsägare har i många år velat få till ett kommunalt övertagande av vägen som sträcker sig över Främstön och Mellanön i Eckerö. Vägläget och kommunen skrev förra hösten slutligen ett avtal om ett kommunalt övertagande av vägen. Enligt avtalet skulle väglaget stå för grundförbättringar av vägen varpå kommunen skulle överta vägen som kommunal väg och bekosta den nya beläggningen.
Men ännu har inget övertagande skett, och när kommunstyrelsen i oktober i år mottog en anhållan om att överta driften av vägen beslutade man avslå den med motivering att vägen tas över först efter att en godkänd slutsyn av grundförbättringen genomförts.
Meningsskiljaktigheter
Av flera protokoll och minnesanteckningar som Ålandstidningen begärt ut från Eckerö kommun framgår det att arbetet sedan våren kantats av många meningsskiljaktigheter – där kommunen och kommunens konsult vid flera tillfällen påpekat att det pågående vägarbetet inte uppfyller kraven enligt kontraktet, medan väglaget och entreprenören varit av motsatt uppfattning.
Efter ett möte mellan parterna den 23 juni har Eckerös kommuntekniker bland annat konstaterat följande: ”Detta möte kan i stort sett sammanfattas på samma sätt som ett tidigare möte; det råder ingen samsyn mellan kommunen och väglaget angående vilken standard vägen ska grundförbättras/ombyggas till, där kommunen hänvisar till avtalet som skrivits och som hänvisar till svenska Vägverkets (numera Trafikverket reds. anm.) anvisningar från 2001”.
Av ett annat mötesprotokoll framgår det att entreprenören i samband med en syn bryskt försökt förhindra kommunens kontrollant från att utföra synen.
Väglaget har å sin sida i skrivelser till kommunen framför att man anser att protokollen och minnesanteckningarna gett en haltande bild av de diskussioner som förts.
Vattenavledning och vägtrummor
Den brinnande punkten har enligt protokollen varit att projekthandlingarna inte behandlat frågor som berör vattenavledningsdiken och vägtrummors placering samt sprängning. Kommunen har menat att det i det svenska vägverkets anvisningar finns tydliga instruktioner om hur sådana frågor ska lösas. Väglaget har i stället menat att dessa frågor gått att lösa på andra sätt.
Sedan början av sommaren har i princip ingenting hänt på vägen, och kommuntekniker Emma Saarela konstaterar när Ålandstidningen pratar med henne under onsdagen att väglaget fortfarande inte uppfyllt avtalet mellan parterna.
– Allt som ska uppfyllas finns med i avtalet.
Dåligt samarbete
Enligt Emma Saarela framgår det i avtalet att kommunen ska utse en representant som för kommunens del ska fungera som kontrollant.
– Vi måste ju veta att vi får en väg som uppfyller kraven.
Hur har samarbetet fungerat?
– Det har inte varit särskilt mycket till samarbete.
Förutom vägtrummor och vattenavledningsdiken har kommunen via sin kontrollant även påpekat ett antal andra brister.
– Av handlingarna som kommunen fick ta del av så skulle vägen dessutom grundförbättras på befintlig sträckning. Nu har den ändrats till viss del, vilket som så kanske inte är problem, men då måste handlingarna uppdateras och arbetet projekteras så att det uppfyller kraven.
Emma Saarela säger att kommunen inte haft någon kontakt med väglaget eller entreprenören sedan början av sommaren.
– Det finns mycket kvar att göra och så fort det görs är kommunen redo att ta över vägen som kommunalväg.