Kjell Nilsson riktar sig till vårdnadshavare till barn i årskurs 1–3 i Ytternäs skola genom ett meddelande på plattformen Wilma. Han skriver att han vill uppmärksamma dem på att syftet med undantagstillståndet som har utlysts i Finland är att skydda alla från smitta och minska smittspridningen.
Det bästa man kan göra som vårdnadshavare är att hålla barnen hemma när det är möjligt, även om eleverna i årskurs 1–3 har juridisk rätt till närundervisning, skriver han.
Mer än 40 barn
Kjell Nilsson skriver också att skolan gör allt för att distansundervisningen ska hålla en så hög nivå som möjligt och att skolan månar om barnens hälsa. Slutligen ber han vårdnadshavarna att respektera undantagstillståndet och mycket noga överväga om barnen faktiskt behöver vistas i skolmiljön.
– Anledningen till mejlet är att vi har väldigt många barn som kommer till Ytternäs skola jämfört med till våra andra skolor, säger han.
Det går cirka 130 barn i klass 1–3 i Ytternäs skola. Ungefär en tredjedel av dem har kommit till skolan den senaste tiden.
– Det har varit över 40 barn under några dagar. Det är inte bra ur smittskyddssynpunkt. Ju färre barn, desto bättre, säger Kjell Nilsson.
Varför tror du att det är fler barn i Ytternäs skola?
– Jag vet faktiskt inte. Men jag kan inte bortse från det här att man ökar risken. Alla i vårt samhälle har ett ansvar för att minska spridningen. Sedan finns det föräldrar som inte har något annat val. Det förstår jag också.
Motsvarande problem finns inte i fritidsverksamheten.
– Fritidshemmet har ett litet antal barn, säger Kjell Nilsson.
Blir det även andra problem för skolan när många elever kommer dit?
– Att ha vanlig undervisning för nästan en hel klass och samtidigt distansundervisa några få är komplicerat. Men det kan man lösa, säger Kjell Nilsson.
Lika många
Enligt Södra Ålands högstadiedistrikts skoldirektör Mathias Eriksson kommer det ungefär lika många barn i årskurs 1–3 till närundervisningen i Vikingaåsens skola som det gör till Ytternäs skola.
Skolorna är ungefär lika stora och ökningen som skedde när alla elever fick rätt att delta i närundervisningen var också ungefär lika stor.
– Men vi har inte gått ut med någon speciell vädjan, säger han.
I Finland är det en betydligt mindre andel barn som kommer till närundervisningen i skolorna, enligt Mathias Eriksson.
– Det kanske speglar situationen med antalet coronafall.
Han tror att ju fler fall det blir på Åland, desto försiktigare kommer vårdnadshavarna att vara.
– Det är min förhoppning, säger han.
Norra Ålands högstadiedistrikts skoldirektör Cecilia Johansson säger att det är stor skillnad mellan skolorna i distriktet.
– I Vårdö skola har man inga elever. I Källbo skola har det blivit en viss ökning. Det är viktigt att de föräldrar som kan har sina barn hemma och vi tycker att föräldrarna sköter det jättebra, säger hon.
Anna Jakobsson