Undantagstillstånd råder i Finland till och med påsk.
– Ju längre det håller på, desto mer sprider sig problemen till fler branscher. Skulle det bli en månad till drabbas i princip alla företag på Åland väldigt hårt. Det kan bli något som vi inte sett på hundra år, säger Anders Ekström.
För sjukvårdens del önskas ett utdraget smittoförlopp, för att man ska klara att hantera pandemin. Men för näringslivet är det snarare tvärt om. Ett utdraget undantagstillstånd är en katastrof, enligt Anders Ekström.
– Jag kan inte bedöma hur man ska göra. Men den totala nedstängningen av samhället är väldigt negativ. Vi ser ett totalt stopp i ekonomin. Förlänger man det kan det bli omöjligt att komma tillbaka för vissa branscher.
Lägger hellre ner
Ålands näringsliv arbetar nu med att informera om, och hjälpa företagare med, det nya likviditetsstöd som ingår i landskapsregeringens kommande förslag till tilläggsbudget.
– Det finns en process för stödet och man kan börja med den processen trots att tilläggsbudgeten inte klubbats av lagtinget än, säger Anders Ekström.
Stödet kan ges företag som ansöker om Finnverafinansiering via någon av de åländska bankerna. På det lånebelopp man blir beviljad betalas ett likviditetsstöd om 20 procent av lånebeloppet. Ingen perfekt lösning, konstaterar Ålands näringsliv på sin webbsida.
– Det är naturligtvis både mycket diskuterat och kritiserat, eftersom det handlar om en lånegaranti där man måste genomgå en låneprocess. Många företagare vill inte skuldsätta sig. De funderar snarare på att lägga ner företagen än att ta lån.
Storleken på företagen spelar in, enligt Anders Ekström.
– Ju mindre företaget är, desto enklare är det att välja att lägga ner och sedan starta upp det ganska snabbt igen. För större företag är det svårare.
Hur stort är intresset för likviditetsstödet?
– Det finns ett stort intresse för att titta på vad det innebär. Hur många som använder sig av det är svårt att säga. Men det är absolut inte aktuellt för alla.
Konkurser
Det ser inte nattsvart ut för alla branscher i dagsläget, enligt Anders Ekström.
– Det varierar mellan branscherna. Vissa har det otroligt jobbigt och fungerar inte alls. Andra fungerar någorlunda.
Hårt drabbade redan nu är till exempel restauranger, turismsektorn och detaljhandeln. Finlands regering har visserligen inte hittills förbjudit restauranger att ha öppet.
– Men åtgärderna som vidtagits gör att folk inte kommer dit.
Det hade kanske varit bättre att förbjuda restaurangerna från att ha öppet, säger Anders Ekström.
– Nu har man vältrat över ansvaret för personalen på arbetsgivarna.
Han har redan hört talas om företag på Åland som kommer att försättas i konkurs på grund av den rådande situationen.
– Det här har fått dem att ”tippa över kanten”.
En större våg av konkurser kan förväntas i höst. Samma sak kan sägas om de permitteringar som sker nu.
– Vilka som sist och slutligen blir av med jobben vet vi också först i höst.
Anna Jakobsson