Det är första gången på länge en amerikansk ambassadör besöker Åland.
Dagarna har hon tillbringat med att cykla och besöka Rödhamn. Och så flyger hon själv.
Ålandstidningen fick en pratstund med Barbara McConnell Barrett.
POLITIK - Jag kan inte förstå Finland om jag inte förstår Åland, säger den amerikanska ambassadören och ler sitt väl inövade ambassadörsleende.
Det är första gången på mycket länge, talman Roger Nordlund (c) påstår att det måste vara minst 20 år sedan, en amerikansk ambassadör besöker Åland.
Innan en amerikansk ambassadör utses hålls ett förhör med de föreslagna ambassadörerna, där senatens utrikeskommitté får tillfälle att delge kandidaterna senatens syn på de olika ländernas representation.
När Barbara McConnell Barrett skulle utses var det Barack Obama som satt som ordförande i kommittén. Han poängterade särskilt att Finland är på väg mot ett Nato-medlemskap, och att det var McConnell Barretts jobb att hjälpa Finland i den riktningen.
Försiktig om Nato
Själv är ambassadören mer försiktig.
– Det är riktigt att senatorn uttryckte sin entusiasm för Nato, men det är en fråga som det finska folket får ta ställning till.
Och huruvida det alls blir en fråga för ambassadör McConnell att ta ställning till återstår att se. Hon är utsedd av den republikanske presidenten George Bush, och skulle demokraternas Obama vinna valet är det sannolikt att han utser en annan ambassadör till Finland.
Men säker kan man aldrig vara.
– Jag är visserligen tillsatt av president Bush, men jag kommer att lämna in min avskedsansökan oavsett vem som vinner, säger hon och antyder att det är kutym att man som ambassadör gör det.
Resultatet av avskedsansökan kan man aldrig vara säker på.
– Det går inte att förutse. Men jag skulle naturligtvis bli förtjust om jag fick möjlighet att fortsätta på den här posten. Men då måste det vara med presidentens fulla stöd.
Åland är viktigt
Under besöket på Åland har ambassadören bland annat cyklat "tvärs över ön", tillsammans med sin man och ett av ambassadråden. Och hon har besökt Rödhamn.
– Och när vi står där och tittar så ser vi hur en av de stora bilfärjorna svänger in i farleden. Det visar på Ålands stora vikt, mitt i farleden mellan Finland och andra länder.
Hon poängterar nogsamt två saker; dels att hon den här gången, vilket tydligen är ovanligt, reser tillsammans med sin man, vd för Intel - världens sannolikt största teknikföretag, dels att hon flög planet till Åland själv.
Hon är för övrigt aktiv i flera amerikanska försvarsorganisationer, styrelseledamot i amerikanska försvarsleverantörerna Raytheon och Exponent (luftvärns-, markmåls- och sjömålsrobotar respektive elektroniska system för ubåtskrigföring) och var med om att avskaffa lagen som förbjuder kvinnliga piloter att delta i stridshandlingar.
Fredrik Granlund