Alma Ölander, Julia Valkeapää och Isabelle Slotte berättar om Nordiskt barnforum i Köpenhamn, som tio åländska ungdomar deltog i tillsammans med ungdomar från alla Nordens länder och självstyrda områden.
De nordiska ungdomarna har arbetat fram en gemensam resolution med rekommendationer inom tre olika områden.
– Alla Nordens barn och ungdomar ska känna till sina rättigheter, de ska bli hörda och få delta på ett meningsfullt sätt i alla frågor som angår dem och de ska vara en värdefull del av samhället så att vi kan förhindra ensamhet och psykisk ohälsa, säger Julia Valkeapää.
Började i höstas
Arbetet inför Nordiskt barnforum inleddes på Åland i höstas. Då deltog 14 ungdomar i en workshop där Ålands bidrag till rekommendationerna togs fram. Detsamma gjordes i de andra länderna och självstyrda områdena.
– Sedan har rekommendationerna jobbats ihop till en resolution, säger barn- och diskrimineringsombudsman Johanna Fogelström-Duns.
Under forumet i Köpenhamn kunde man delta i olika workshoppar. Isabelle Slotte fick lära sig att prata inför en stor publik, Alma Ölander fick göra informationsfilm och Julia Valkeapääs workshop handlade om hur man presenterar resolutionen för en publik.
– Sedan fick vi presentera den för alla vuxna som var där, säger hon.
De vuxna som deltog i forumet fick utbildning om hur man lyssnar på barn. Råden kom från barnen och ungdomarna själva.
– Vi var indelade två och två och fick säga hur vi vill att vuxna ska göra när vi träffar dem för att framföra vår sak, säger Alma Ölander.
– Allt kom från sådant som barnen har varit med om. Det var en tankeställare, säger Johanna Fogelström-Duns.
Podcast
De åländska deltagarna har valt att fokusera på att barn och ungdomar ska känna till sina rättigheter genom undervisningen i grundskolan.
– Vi har diskuterat mycket varför det är viktigt och vad man kan göra i framtiden, säger Isabelle Slotte.
– För många av oss har det inte tagits upp i skolan, eller så kommer man inte ihåg det. Det finns med i läroplanen men det verkar inte prioriteras så mycket som det borde, säger Alma Ölander.
Arbetet fortsätter nu, bland annat genom att ämnet ska tas upp med rektorer på Åland. Det kan också bli en podcast som är tänkt att nå ut till yngre personer.
Alma Ölander säger att hela processen har varit rolig. Hon har uppskattat att få jobba konkret med hur man gör Norden till det bästa stället för barn att växa upp.
– Det var givande att träffa unga från andra länder, säger Julia Valkeapää.
– Man lärde sig också mycket engelska, säger Isabelle Slotte.
”En historisk händelse”
Nordiskt barnforum och den framtagna resolutionen är en beställning från Nordiska ministerrådet. Resultatet ska presenteras vid ministerrådets möte i mars, säger Johanna Fogelström-Duns.
Hon säger att det var ett unikt möte.
– Våra ungdomar har varit med om en historisk händelse med anledning av att barnkonventionen fyllt 30 år.
Barnombudsmannen vid Ålands ombudsmannamyndighet och Rädda barnen på Åland har samarbetat kring det åländska deltagandet i Nordiskt barnforum.
Anna Jakobsson