Tvisten bottnar i flera rättelseyrkanden som jordbrukaren lämnat in till Ålands förvaltningsdomstol. Han anser att flera stödbeslut som landskapsregeringen och statens ämbetsverk fattat under de senaste åren varit felaktiga. Det rör bland annat avslag på vissa stöd där man från myndigheterna konstaterat att vissa basskiften inte varit stödberättigade. Rättelseyrkanden gäller också beslut om återkrav och avräkningar som myndigheterna gjort.
I normala fall avgörs besvär mot myndigheterna beslut om jordbruksstöd via ett skriftligt förfarande, men på grund av omfattningen har förvaltningsdomstolen den här gången kallat parterna till en muntlig förhandling. Totalt rör det sig om cirka 25 besvär och bemötanden och enligt domare Irina Wikström innefattar ärendet handlingar på flera tusen sidor.
Bedömningsfall eller inte
Det är alltså upp till Ålands förvaltningsdomstol att avgöra om jordbrukaren borde fått stöd för alla de basskiften han sökt stöd för, eller om myndigheterna gjort rätt när man fastslagit att vissa av dem inte är stödberättigade. Enligt Nya Åland som var på plats under måndagens förhandling ska förvaltningsdomstolen också ta ställning till huruvida vissa ansökningar kompletterats på ett sådant sätt att de är att betrakta som utvidgade ansökningar.
I grund och botten handlar det alltså om att jordbrukaren anser att han borde fått mer stödpengar, och under tisdagen hörs Sari Putkiranta som är enhetschef för lantbruksstöden som livsmedelsverket betalar ut.
Livsmedelsverkets lantbruksstöd hanteras på Åland av statens ämbetsverk. Hon berättar att man från livsmedelsverket efter att tvisten uppdagades var till Åland för att göra en kvalitetskontroll. Totalt besökte man då 283 skiften.
– Vi gör kvalitetskontroller av övervakningen på Åland regelbundet men det som var lite anmärkningsvärt den här gången var att det var jordbrukaren som ville att vi skulle komma.
Stor del klara fall
Enligt Sari Putkiranta kunde man under sitt Ålandsbesök också konstatera att de flesta av fallen var enkla att bedöma.
– Bedömningen var nog ganska klar för en stor del av skiftena, men sedan finns det förstås alltid vissa tolkningsfall.
Sammantaget konstaterar hon ändå att man från livsmedelsverket gjorde samma bedömningar som landskapsregeringen och ämbetsverket.
Enligt Ålands Radio ska jordbrukaren även ha hävdat att den åländska inspektör som inspekterat ägorna varit jävig eftersom hen har en konflikt med lantbrukaren. Det har tjänstemannen själv nekat till.
Parallell process
Vid sidan om processen i förvaltningsdomstolen pågår en utredning efter att landskapsregeringen 2018 anmälde samma jordbrukare för bidragsfusk.
– Men den processen har egentligen ingenting med det här att göra, även fast det i grund och botten handlar om samma sak, säger Sölve Högman, byråchef på jordbruksbyrån.