– I en sådan här turordningssituation har alla våra anställda inom bolaget samma rättigheter och möjligheter att få en anställning oberoende av vilket fartyg man jobbade på, säger rederiets personaldirektör Lasse Karlsson.
I april sade Rederi Eckerö Sverige Ab upp hela sin personalstyrka för att klara av coronakrisen. 466 personer berördes av beskedet, varav 350 var anställda ombord på Birka Stockholm som rederiet i början av juli meddelade att skulle läggas ner.
– Någonstans måste man fatta ett beslut och vi kan inte fortsätta att tro att vi ska kunna starta om en månad och sedan om ytterligare en månad. Därför var vi tvungna att fatta det här beslutet, sade rederiets vd Björn Blomqvist till Ålandstidningen den 4 juli.
Personalen kontaktad
I fredags meddelades personalen ombord på de båda fartygen om vem som skulle få möjlighet till återanställning när uppsägningstiden går ut den 24 oktober i höst.
– Antalet platser som vi kan återanställa när verksamheten kommer igång på allvar igen har rejält minskat eftersom Birka inte kommer att sättas i drift igen. Det innebär i praktiken att de platser som nu finns till till förfogande på ms Eckerö är ungefär 150 personer totalt fördelat på omkring 50 befäl och 100 drifts- och intendenturmanskap, berättar Lasse Karlsson.
Det innebär att närmare två tredjedelar av besättningen står arbetslösa efter den 24 oktober.
Återanställningsprocessen sker enligt svenska villkor, där anställda som jobbat minst 12 månader inom rederiet och har kvalifikationer till de jobb som erbjuds får företräde till återanställning. Är det flera personer som är kvalificerade till samma tjänst får den som arbetat längst tid inom rederiet förtur.
Flest ålänningar återanställs
Det skiljer sig från det finska systemet som utgår mer från kompetens och företagets behov – men det innebär också att de flesta som får besked om återanställning kommer från Åland.
– De flesta från Åland och fastlandet (finländska, reds. anm.) har jobbat väldigt länge inom koncernen till skillnad från de flesta av våra svenska anställda som inte började jobba inom rederiet förrän vi flaggade om, säger Lasse Karlsson.
Innebär det här att en styrman till exempel kan komma att erbjudas jobb inom taxfreeförsäljningen i stället?
– Om det är en styrman som har jobbat väldigt länge och inte får plats inom sitt eget gebit så kan man testas för ett annat jobb med sin anställningstid om man har förutsättningar att klara av jobbet, men inom vårt företag uppstår inte den situationen eftersom många av de intendenturbefäl som finns har väldigt långa anställningstider.
Vilka reaktioner har ni mötts av?
– De flesta som fått möjlighet till återanställning är glada över det, men situationen är givetvis betydligt värre för de som inte har det eftersom de för tillfället blir arbetslösa. Vi får verkligen hoppas att hela branschen återhämtar sig så småningom och återgår till normala förhållanden när det finns väldigt mycket jobb inom branschen.
Från två fartyg
Eftersom samtliga anställda avskedades i slutet av april utgår återanställningsprocessen från anställda ombord på båda fartyg. Många av de som arbetade ombord på Birka Stockholm har långa anställningstider och därför har flera av dem chans att få jobb ombord på ms Eckerö.
– De som nu jobbar på Eckerö tycker kanske att någon kommer och tar deras jobb, men i en sådan här turordningssituation har alla våra anställda inom bolaget samma rättigheter och möjligheter att få en anställning oberoende av vilket fartyg man jobbade på, säger Lasse Karlsson.
“Intention att återanställa”
Han poängterar att ingen i dagsläget ännu har återanställts.
– Våra anställda har fått meddelande om att det är bolagets intention att återanställa dem från och med den 25 oktober och det kommer vi att göra om det inte kommer några nya restriktioner som omöjliggör det. Om det kommer en andra våg av covid-19 och myndigheterna säger att vi inte längre får köra blir vi tvungna att vänta ett tag och lägga upp även Eckerö. Det är den osäkerheten som gör att vi gör den här återanställningen först när uppsägningstiden är slut.
Under uppsägningstiden arbetar de anställda ombord på ms Eckerö, men på grund av korttidspermitteringarna jobbar de mindre tid än vanligt. Vissa av de anställda ombord på fartyget kommer sannolikt att få jobba kvar efter den 25 oktober, medan andra då blir arbetslösa.
– Vi har och hade en väldigt duktig och erfaren personal och i en normal situation skulle de inte ha något problem att hitta nya jobb, men tyvärr befinner vi oss för tillfället i en svår tid, säger Lasse Karlsson.
Jorunn Lavonius