Oenigheten om byggnadsskyddet fortsätter inom Mariehamns stad. I torsdags tog stadsstyrelsen upp ärendet om en ändrad stadsplan för bostadsområdet Sveden söder om Skillnadsgatan.
Beslutet, som fattades med röstsffrorna 4–3, blev att ställa ut ett förslag till ändrad stadsplan. Ledamöterna som röstade emot förslaget var Jonny Andersen (Lib), Sara Kemetter (S) och Tony Wikström (S). De reserverar sig mot majoritetens beslut. Det gör även stadsdirektör Barbara Heinonen.
De som röstade för var stadsstyrelsens ordförande Tage Silander (MSÅ), Anna Holmström (C), Nina Lindfors (MSÅ) och Birgitta Johansson.
Inget byggnadsskydd
Stadsplaneförslaget är det andra som ställs ut. 2018 ställdes ett första förslag ut, i vilket k-märkning föreslogs för 14 hus som klassats som skyddsvärda. Efter invändningar från de flesta av de berörda fastighetsägarna ändrades förslaget. K-märkning föreslogs i stället för fyra hus. För de övriga tio föreslogs att de inte får rivas.
Stadsutvecklingsnämnden beslutade dock, efter omröstning, att även ta bort det föreslagna rivningsförbudet för de tio husen. Stadsarkitekt Sirkka Wegelius och tre ledamöter i nämnden reserverade sig mot beslutet. Nämnden motiverade senare sitt beslut skriftligt, på uppmaning av stadsstyrelsen.
Beslutet som stadsstyrelsen fattade i torsdags innebär att det är stadsutvecklingsnämndens förslag, det vill säga utan rivningsförbud, som ställs ut.
Barbara Heinonen föreslog att stadsarkitektens förslag skulle omfattas, bland annat eftersom lagstiftningen kräver skydd av skyddsvärda byggnader. Rivningsförbud är det lindrigaste byggnadsskyddet och i det här fallet har fastighetsägarna inte ens fått uttala sig om en sådan lösning, enligt Barbara Heinonen.
Undantag för vissa
Hennes reservation beror även på att förslaget som majoriteten i stadsstyrelsen går vidare med undantar två av de drygt hundra Svedentomterna från stadsplanens förändringar i fråga om byggnadsytor och antal våningar. För dessa två tomter ska den nuvarande stadsplanen tillämpas i stället.
Detta motiveras bland annat med att de två tomternas ägare muntligen har meddelat att man ”föredrar att gällande stadsplan består”. Fastigheternas ägare anser att tomterna redan belastas på ett negativt sätt av en annan byggnad. Stadsutvecklingsnämnden och stadsstyrelsen tycker därför att det inte är ”i linje med god medborgardialog” att påföra fastighetsägaren ytterligare försämringar.
Barbara Heinonen lyfter däremot upp likabehandlingsprincipen och att andra som också har lämnat in skriftliga anmärkningar inte har fått liknande undantag.
Anna Jakobsson