Foto:

Bild

”Troligt att någon smittats på Åland”

ÅHS har ökat antalet tester av misstänkta coronafall. Men ännu har ingen ålänning bekräftats smittad. Men landskapsläkare Knut Lönnroth tror att smittan finns på Åland.
– Det är troligt att det finns någon som smittats av detta virus.

I Sverige konstaterades en kraftig ökning av antalet smittade med coronaviruset det senaste dygnet, och i Finland steg antalet coronapatienter som kräver intensivvård från ett till tio på samma tid. Åland väntar fortfarande på det första bekräftade fallet.
– Provtagningarna fortsätter, men fortfarande finns inget positivt fall på Åland, säger landskapsläkare Knut Lönnroth på den dagliga presskonferensen som landskapsregeringen håller.
Förväntar sig bekräftade fall
Han berättar att ÅHS fortsätter att rusta sin organisation inför en väntad intensiv period när fall bekräftas också i landskapet.
– Det ÅHS nu gör, på alla nivåer, är att fortsätta förbereda oss för det som vi förväntar oss nämligen att det kommer ett bekräftat fall. Förmodligen kommer det flera bekräftade fall. Några av dessa kommer behöva sjukhusvård, en del kommer behöva kvalificerad intensivvård, respiratorer och så vidare.
I förberedelserna ingår att undersöka hur stor spridningen kan bli på Åland och hur sjukvårdsbehoven då kan se ut.
– ÅHS har i sin beräkning också de värsta scenarierna och man förbereder sig för att ta emot så många patienter man kan tänka sig i ett sådant pessimistiskt scenario. 
Måste ta höjd
Åland är alltså fortfarande fritt från sjukdomsfall, samtidigt som såväl Finland som Sverige ser en kraftig ökning av antalet insjuknade.
Mot bakgrund av det, hur troligt är det att smittan redan finns på Åland?
– Jag tänker inte ge en siffra, men jag skulle säga att det är troligt att det finns någon som smittats av detta virus. Det skulle kunna vara en person som inte fått några symptom som av den anledningen inte haft anledning att ta kontakt med hälso- och sjukvården. Det skulle kunna vara någon som fått väldigt lindriga symptom och som ännu inte testats. Det blir bara spekulationer, men det är som du säger. I våra närregioner finns tydliga tecken på att det är en samhällssmitta och det är det enda vi vet. Vi måste ta höjd för den sannolika situationen att om det inte kommit ännu till Åland så kommer det, säger Knut Lönnroth.
Landskapsläkaren säger att det preventiva, smittspridningshämmande, arbetet nu är lika viktigt som att förbereda ÅHS för vad som komma kan.
– Det är otroligt viktigt att det preventiva arbetet, att förebygga smittspridning, fortgår så att vi kan minimera det antal människor som behöver vård och kvalificerad vård. Jag hoppas att alla förstått att det är ett gemensamt ansvar för alla invånare på Åland och alla samhällssektorer. Alla har ett ansvar att göra det möjligt för alla att följa de starka rekommendationerna.
Utegångsförbud
Finlands statsminister, Sanna Marin (SDP), förklarade på en presskonferens på torsdagen att det inte är uteslutet att införa utegångsförbud om man inte får smittan under kontroll.
– Om man på ett alldeles uppenbart visar att man inte tänker anamma de här principerna (att begränsa risken till smittspridning, reds. anm.), jag tror att det är det statsministern menar, då kan det bli fråga om att vi måste sätta till mycket striktare lagar. Men om alla gör sitt yttersta och använder sunt förnuft för att minska på sociala kontakter då behöver vi inte ha ytterligare lagar för att styra folks beteende, säger Knut Lönnroth.

Jonas Bladh

Hittat fel i texten? Skriv till oss