– Det är ett helt nytt bryggeri som vi har byggt, säger JanWennström när han visar den nya, 1.500 kvadratmeter stora produktionshallen.
Som första byggeri i Europa har Stallhagen bland annat investerat i en kombinerad förpackningslinje för både burkar och flaskor. I dag lanserar man alla sina sju ölsorter på burk i de åländska butikerna och på färjorna. I Finland sker lanseringen den 15 mars.
Stallhagen går in för smala burkar som rymmer 355 milliliter.
– Vi är först i Europa med dem, säger Jan Wennström.
Man ska även ha 500 millilitersburkar.
– Men vi tycker att de smala är elegantare. Vi vill gärna skilja oss lite från mängden och hålla kvar vid vår premiumstatus.
90 procent av hantverksölen i Finlands säljs på burk, enligt Jan Wennström.
– Burkarna är mer miljövänliga. Man får dubbelt så mycket volym på en pall med burkar än med flaskor.
Alla Stallhagens ölsorter på både burk och flaska har fått nya etiketter och lådor.
– Vi har fått mycket fin feedback på vår design.
I samband med burklanseringen släpper man även årets första nya öl, Stallhagen Wild Flower.
Ökad konkurrens
Med den nya anläggningen ska Stallhagen tredubbla sin produktion.
– Det som fortfarande begränsar produktionen är våra lagringstankar. Teoretiskt sett skulle vi nu kunna producera 20 miljoner liter per år. Men med vår nuvarande lagring kan vi producera 2,4 miljoner liter. Det blir tre gånger mer än tidigare, säger Jan Wennström.
Får ni avsättning för den mängden?
– Det får vi se. Men för första gången är vi i situationen att vi måste sälja. Tidigare har allt gått åt. Samtidigt har konkurrensen ökat. När jag kom hit 2011 fanns det 25 små bryggerier i Finland. Nu finns det 100.
Stallhagen har gjort en lång rad förbättringar i och med den nya bryggerianläggningen. Man har bland annat investerat i en centrifug som ersätter den tidigare filtreringen.
– Att ha en centrifug är alla små bryggeriers dröm. Med den kan man bestämma klarheten på ölen och få aromerna att stanna kvar.
Man har köpt tre nya utomhustankar som rymmer 28.000 liter vardera. Tankarna i det gamla bryggeriet har uppgraderats och ingår nu i ett slutet system.
– Vi har använt 32 kilometer stålrör för att koppla ihop de gamla lagringstankarna med de nya.
Man har investerat i ett nytt mäskfilter i bryggeriet. Och så har man byggt utrymmen för ett framtida besökscentrum.
”Stora inbesparingar”
Fördelarna med alla investeringar är bland annat minskad energiförbrukning och ökad automatisering.
– Det är stora inbesparingar vi gör bara genom att bli lite större.
Arbetsmiljön har också förbättrats, säger Jan Wennström.
– Det enda monotona arbetsmomentet som återstår är att lyfta öllådorna till pallarna. Där hoppas vi kunna köpa en robot. Men en sådan kostar 300.000 euro och det är mycket pengar för oss.
Allt har inte förändrats. Mognads- och lagringsprocessen är fortfarande 1–2 månader.
– Den delen i processen, som är den viktigaste, har vi inte ändrat på. Och alla råvaror är desamma. Men det här ger oss tid att vara ett hantverksbryggeri och att utveckla nya ölsorter. Vi gör 25–30 olika öl per år. Det ser vi fram emot, att få mer tid att göra nya, roliga öl.
Annat som Stallhagen har på gång är att på sikt göra om den tidigare buteljeringshallen till en stor gårdsbutik. Man satsar även på att ta fram svagare ölsorter, som folköl och lättöl.
– Trenden internationellt går mot svagare öl. Utmaningen är att få dem att smaka bra, säger Jan Wennström.
Anna Jakobsson