2015 fick Mats Perämaa 232 personröster, men i år röstade endast 91 personer på honom i lagtingsvalet. – Väljarna har sagt sitt, och väljarna kan inte ha fel, säger Mats Perämaa på måndagseftermiddagen.
Ditt röstetal mer än halveras. Varför?
– Jag har inte analyserat orsaken än. Jag ställde upp med målsättningen att fortsätta mitt arbete. Självklart är jag besviken. Mats Perämaa är nu Liberalernas femte ersättare till lagtinget. I ett scenario tillfrågas du ändå, om Liberalerna ingår i nästa landskapsregering, som erfaren företrädare om en ministerroll.
Ställer du då upp?
– Vad du frågar om ligger utanför ett sannolikt scenario. Jag har inte tänkt på saken. Mats Perämaa valdes som 35-åring till en ersättarplats i lagtingsvalet 1999. 2001–2007 och 2011–2015 har han varit lagtingsledamot. 2007–2011 och 2015–2019 har han tjänstgjort som finansminister.
Hur försörjde du dig fram tills 2001?
– Jag har dels arbetat åt andra, dels varit egenföretagare i metallbranschen på Kumlinge. Vad ska du göra nu? – Närmast fortsätter jag mitt arbete i expeditionsministären. Vad jag gör därefter har jag ännu inte beslutat. Jag lämnar den offentliga sfären.
Har stått upp på gott och ont
Med 131 personröster är infrastrukturminister Mika Nordberg nu Moderaternas andra ersättare till lagtinget. – Mitt mål var 200 röster, men jag konstaterar i dag att 200 röster inte hade räckt längre än till partiets första ersättarplats i år. Jag är tacksam för 131 röster
Du har som infrastrukturminister stått i centrum för flera omstridda beslut. Är det därför du backar i valet?
– Det finns ålänningar som hejar på mig för att jag står upp för landskapsregeringens linje. Säkert finns det ålänningar som anser att jag hellre borde ha backat i vissa frågor.
Om MSÅ får två ministerportföljer tar du plats i lagtinget. Är det sannolikt?
– Det är ett möjligt scenario. Jag bidar min tid. Mika Nordberg, till utbildningen pilot, valdes som 34-åring in i lagtinget 2007.
Hur försörjde du dig dessförinnan?
– Fram till 2007 drev jag flera företag. De är nedlagda eftersom företagarrollen inte går att kombinera med ministerrollen.
Vad ska du göra nu?
– Jag bidar som sagt min tid. Jag får fundera på vad framtiden har i sitt sköte.
Har ett par tankar
Social- och hälsovårdsminister Wille Valve tar med 180 personröster med högre sannolikhet än Mika Nordberg plats i nästa lagting. – Jag har inga kommentarer till sannolikheten för det. Oavsett vad som sker fortsätter jag arbetet med mina väljares hjärtefrågor, i vart fall i Jomalafullmäktige.
Varför backar du från 314 röster 2015 till 180 röster i år?
– Det finns flera sannolika förklaringar. Den gångna mandatperioden har varit mer än lovligt reformtung, och mina ansvarsområden har, som sammankopplade med kommunreformen, varit eldfängda. – Därtill var konkurrensen bland Jomalamoderater hård i år. Jag tror att i första hand Fredrik Karlström (342 röster, reds anm.) har fått röster från väljare som röstade på mig 2015. Wille Valve valdes som 31-åring in i lagtinget 2011. 2009–2011 var han en av dåvarande Europaparlamentarikern Carl Haglunds (Sfp) specialmedarbetare. – Dessförinnan arbetade jag som medlingschef på Ålands medlingsbyrå. Före det var jag reklamskribent vid Ålandsbanken.
Vad gör du om du inte fortsätter i landskapspolitiken?
– Jag har ett par tankar. Jag skulle gärna tillbringa mer tid med min familj. Det intensiva ministerarbetet har tvingat mig till kompromisser på den punkten.
Robert Vickström