Steel FM-hjälpen ordnas i år för sjätte gången. Först tänkte vd Eva Karlström att fem år får vara nog, insamlingen kräver en massa jobb, energi och känslor, och kanske ska de vara nöjda med vad de åstadkommit så långt. Men samtidigt: som världen ser ut i dag är det inte läge att ge upp. Hjälp behövs kanske mer än någonsin.
– Vi satsar och gör vad vi kan ett år till, säger hon.
Hemma vid köksbordet diskuterades årets koncept. Eva Karlström ville hitta på något nytt, överraska och få folk att haja till. Kanske samarbete med Jomala församling? Först var hon tveksam. Hur ska en högljudd kommersiell radio och kyrkan hitta varandra? Men tanken mognade och landade i att insamlingen, liksom kyrkan, vill hjälpa och ställa upp för andra människor.
– Vi vill visa att man kan samarbeta över gränserna. Och självklart kommer vi att visa kyrkan respekt. Vi backar med vår skränighet. Det ska vara värdigt, vackert och välgörenhet.
Får synlighet
Från församlingens sida är man positiv till samarbetet, även om frågan överraskade. Efter diskussion landade kyrkorådet i att tacka ja.
– Vi vill öppna kyrkorummet för alla möjliga typer av samtal, och vi är glada över att församlingarna, kyrkorna och diakonin får synlighet, säger kyrkoherde Stefan Äng.
– Det är en möjlighet att göra något tillsammans. Det är också vårt uppdrag, att söka gemenskap. För en kyrkoherde är det här ”once in a lifetime”.
Årets insamling startar den 1 december och pågår hela månaden. Pengarna går till en nystartad diakonifond. Härifrån kan privatpersoner ansöka om medel.
– Då finns de här medlen tillgängliga för alla församlingars diakoniarbeten på Åland att hjälpa med. Alla församlingar har också budgeterade medel för diakoni men på det här viset kommer det att finnas lite extra medel att använda om situationen som befarat blir knepig för fler än vanligt, säger Stefan Äng.
Under december kommer radiokanalen även att lyfta diakonerna och deras arbete på olika sätt.
Insamlingen avslutas med en 30 timmar lång livesändning från Jomala kyrka med start på förmiddagen den 30 december. Kyrkan kommer då att vara öppen för besökare. Exakt hur sändningen ska se ut, eller vad den ska innehålla, är ännu inte helt klart. Men klart är att man måste anpassa sig till vad som passar, och inte passar, i en kyrka.
– Det kommer att bli lugnt och behagligt, säger Eva Karlström.
Steel FM-hjälpen
Så här mycket pengar har insamlingen resulterat i tidigare år:
2021: 50.706 euro till Ålands Barnfonds projekt Min Stora Dag.
2020: 38.830 euro till Klubbhuset Pelaren
2019: 61.597 euro till Matbanken på Åland.
2018: 82.782 euro till Folkhälsan på Åland och till förmån för ensamma och ekonomiskt utsatta äldre.
2017: 65.893 euro till Rädda barnen på Åland.
Budskapet viktigast
Församlingsmusiker Fredrik Erlandsson fungerar som bollplank. Även om det inte finns några direkta restriktioner är det ändå några saker man bör ha i åtanke när man planerar sändningen.
– Det här ett av Ålands äldsta byggnadsverk, om inte det äldsta, det måste man ha respekt för. Folk har haft glädje och sorg här sedan 1200-talet. Samtidigt är det inte ett museum.
Att tänka sig sin mormor som lyssnare ger en bra fingervisning om vad som passar i kyrkan, menar Fredrik Erlandsson. Fritt fram för till exempel tunga gitarrer – en heavy metal-mässa har turnerat i finlandssvenska kyrkor – det är snarare budskapet än formen som styr.
En av de saker kyrkan sagt nej till är reklam. Det innebär att reklampauserna i sändningen inte hörs i kyrkan, utan enbart i etern och i rutan.
Livesändningen rattas av Jens Lind, Måns Åström och André Karring. De ser alla fram emot evenemanget.
– Jag är sjukt taggad, säger Måns Åström som tidigare varit engagerad i församlingsarbetet.
De insamlade medlen går oavkortat till de nystartade diakonifonden.