Landskapsregeringen vill uppmärksamma betydelsen av gemenskap inför årets julfirande.
– Det blir en annorlunda jul för många och då behöver man bry sig om varandra lite extra. Jag vet själv flera personer i min nära krets som har fått veta att deras vuxna barn inte kommer till Åland eller som har bestämt sig för att inte resa till dem, säger Annette Holmberg-Jansson.
Att bjuda in främlingar är visserligen inte bra under en pandemi, säger hon. Men man kan göra något annat, som att ringa och säga god jul.
– Ofta tar vi den lätta vägen och skickar ett sms. Men den äldre generationen blir väldigt glad för ett kort eller ett brev. Ännu gladare blir man om någon lyfter luren och ringer ett samtal.
– Man kan även fråga om det finns något man kan hjälpa till med.
Träffas utomhus
Många kanske inte törs ta kontakt med någon som man tänker är ensam?
– Det är alltid en balansgång. Men om man känner sin granne någorlunda väl kan man till exempel fråga hur den personen ska fira jul i år.
Restriktionerna och rekommendationerna skärps på Åland den närmaste månaden, vilket kanske leder till ännu större ensamhet när sådant som julböner endast strömmas?
– Man kan göra saker den närmaste månaden också, till exempel träffas utomhus och gå en promenad. Men man ska vara försiktig. Använd munskydd och håll avstånd, säger Annette Holmberg-Jansson.
Hon hoppas att många ska tänka ett varv extra på hur andra har det.
– Finns det någon i min närhet – där jag bor eller på jobbet – som behöver en varm gest? Jag har själv funderat på vad jag kan göra och om det finns någon i vår närhet som blir ensam till jul, säger Annette Holmberg-Jansson.
”Tänk extra mycket på att ringa”
Flera organisationer på Åland har verksamheter som syftar till att minska människors ensamhet. Aktivitetslotsen Annette Hagman arbetar med äldre och närståendevårdare.
– Tänk extra mycket på att ringa, även till personer som du inte har pratat med på länge. Det gör stor nytta, säger hon inför julen.
Annette Hagman arbetar vid Folkhälsan på Åland som aktivitetslots för seniorer och med stöd för närståendevårdare. Hennes arbetsuppgift är att minska ensamhet och utanförskap.
Hon har fått fler kontakter i år, men kan inte säga vad som beror på att verksamheten hunnit bli mer etablerad och vad som skulle kunna bero på coronapandemin.
– Jag har arbetat med detta i drygt ett och ett halvt år och det tar ett tag att komma in det, säger hon.
I sitt arbete samtalar hon med äldre för att ta reda på vad som saknas för att någon ska få ett mer aktivt liv.
– Det är svårt att hitta aktiviteter att lotsa till just nu när det är få som är verksamma. I stället har jag gjort fler hembesök.
”En utsatt grupp”
Annette Hagman arbetar även med stöd till närvårdare.
– Det är en utsatt grupp i coronatider. De kan bli väldigt ensamma och ännu mer bundna är normalt.
Vad kan man göra till jul, som skulle uppskattas av den grupp personer du arbetar med?
– Om man inte kan eller vill besöka någon är det absolut ett telefonsamtal. Tänk extra mycket på att ringa, även till personer som du inte har pratat med på länge. Det gör stor nytta.
Annette Hagman tipsar även om Folkhälsan på Ålands aktivitetstips samt om julbingon för seniorer, där man ska kryssa i minst fem aktiviteter på en bricka och kan delta i utlottning av priser.
Vänverksamhet
Linda Johansson är samordnare för integration, vänverksamhet, ungdom och social verksamhet vid Röda Korsets Ålandsdistrikt. Hon arbetar med personer i alla åldrar som av olika anledningar känner sig ensamma. Genom vänverksamheten får de kontakt med en person som anmält sig att vara en vän.
– Det förutsätter att man ansöker om en vän. Det finns många som inte gör det, säger Linda Johansson.
Det finns ett ständigt tryck på att få vänner, säger hon.
– Generellt kan jag tänka mig att fler känner sig ensamma nu. Men det fanns många innan också. Det är alltid fler som söker än vad vi har vänner.
Det här året har vänverksamheten fått en del samtal från personer vars vuxna barn bor i Sverige.
– De har blivit mer ensamma när det inte går att resa lika mycket som tidigare, säger Linda Johansson.
Psykolog Sonja Dolke:
Att hjälpa någon annan är
den bästa antidepressanten
Det finns många sätt att tänka kring julen, om man känner sig ensam.
– Coronaåret är en infallsvinkel. Det kommer att vara vanligt att julen blir annorlunda i år, säger psykologen Sonja Dolke.
Men den bästa antidepressanten är att hjälpa någon annan.
Det finns mycket att säga om julen, om alla förväntningar och om mytbildningen kring hur vi tror att den ska vara, säger Sonja Dolke som arbetar som psykolog på Medimar.
– Det är en gemenskapshögtid och då finns det alltid en motsatt sida med ensamhet och längtan efter samhörighet.
Julen är ”hajpad” ända sedan barndomen och vi bär med oss bilder sedan dess. De kan vara positiva, men även väldigt negativa.
– Man kan lätt få för sig att det borde vara annorlunda för att vara riktigt perfekt.
Att bli på det klara med sina egna förväntningar är en förutsättning för att kunna ta ansvar för dem.
– Man kan känna sig ensam i en stor grupp människor om man inte har tagit ansvar för sina egna känslor.
Inget vanligt år
Hur kan man tänka kring julen om man känner sig ensam?
– Man kan närma sig det på olika vis. Coronaåret är en infallsvinkel. Det kommer att vara vanligt att julen blir annorlunda i år och det kan vara befriande att allt inte behöver vara på samma sätt.
– Det är tillåtet att ha en annorlunda jul. Ät något annat. Och sluta jämföra dig. Stäng av sociala medier för att undvika myterna och för att inte överskatta andra människors lycka.
Det är dessutom fler som inte har möjlighet att träffas i år.
– Det blir en delad upplevelse.
Ha rutiner
Den bästa antidepressanten är annars att hjälpa någon annan, i stället för att gå in i sina egna önskningar och linda in sig i sin egen sorg eller i den skam som är kopplad till att man ”misslyckats” i vårt prestationssamhälle.
– Hur bra man än har det kan man hamna i en märklig julskam eller lyckoskam om man får för sig att det egna inte räcker till, säger Sonja Dolke.
Fundera i stället på vad du kan göra för någon annan.
– Vem kan jag le mot? Vem kan jag vara mer generös och sträcka ut en hand mot?
Det är också centralt att sköta om sig.
– Ta hand om kroppen, ha rutiner och gå en promenad.
Anna Jakobsson