I maj 2016 rådde oro för tiggarnas situation på Åland. En butiksägare som uttalade sig i Ålandstidningen vittnade om tydliga tecken på organisation.
”Människor utnyttjas och det är en affärsrörelse”, sade denne och beskrev hur en och samma paketbil varje morgon körde en runda till matbutikerna i Mariehamn, Jomala och Godby och släppte av passagerare. Kvinnorna satte sig för att tigga medan ”männen går in, dricker kaffe och spelar på spelautomater” för att med jämna mellanrum tömma kvinnans mugg på pengar.
Vid den tiden gick även Polisen på Åland ut med att tiggeriet troligen var organiserat. Man startade därför en förundersökning ledd av Anders Mattsson som sade att det fanns ”mycket bra och relevant information” och att allt tydde på människohandel.
Förundersökningen rönte intresse även hos Diskrimineringsombudsmannen i Helsingfors eftersom en liknande undersökning tidigare inte gjorts i Finland. ”Vi anser att det kan finnas människohandelsoffer bland tiggarna eftersom det har identifierats i andra länder”, sade ombudsmannens representant då.
Måste berätta
Det var den 26 maj 2016 som förundersökningen inleddes. Drygt två år senare, den 22 augusti 2018, avbröts den. Kommissarie Christoffer Ahlfors poängterar att det inte betyder att den har avslutats.
– Skulle det framkomma ny information kan ärendet återupptas, men just nu finns det ingen pågående utredning, säger han.
Svårigheten i undersökningen låg i att få fram bevisning. Det fanns tecken på människohandel, men där sade det stopp.
– För att ärendet ska kunna få bevisning krävs det att personer berättar saker, men personerna som har hörts har inte berättat sådant som kan leda undersökningen vidare, säger han.
Inte olagligt
I samband med förundersökningen om människohandel dök dock även misstankar om andra brott upp.
– Vi utredde också andra ärenden som hade koppling till tiggarna, och något av dem gick till åtalsprövning. Där fanns någon anmälan om misshandel och eventuellt också något tillgreppsbrott, säger Christoffer Ahlfors.
Har ni fått in anmälningar kopplade till tiggeriet sedan förundersökningen avbröts?
– Under de senaste åren har det inte kommit in några anmälningar. Sedan går det en del rykten och pratas vid sidan om, men antingen är de inte villiga att prata eller så har sakerna inte hänt.
Har ni i dag från Polisens håll någon särskild bevakning av tiggeriet på Åland?
– Det är inte något som Polisen för tillfället jobbar med eftersom tiggeri i sig inte är olagligt.
– Det skulle i så fall vara vanlig utlänningsövervakning. Sådant gör vi i viss mån tillsammans med Gränsbevakningen eftersom vi pratar om personer som inte är finska medborgare. Då handlar det snarast om att kontrollera om personerna har rätt att vistas i landet, och eftersom det är frågan om EU-medborgare har de rätt att vara här.
Vet ni hur många tiggare som finns på Åland vid ett givet tillfälle?
– I och med att det inte är en olaglig verksamhet är det inget Polisen kartlägger, så länge inte allmän ordning äventyras.
Henrik Herlin