Finlands statsägda spelbolag Veikkaus har tappat kraftigt i vinst under den senaste tiden. I den kommande statsbudgeten kommer den finska regeringen att skjuta till minst 300 miljoner för att täcka bortfallet från den uteblivna Veikkausvinsten till tredje sektorn.
Men den finska regeringen vill skydda Veikkaus från den allt mer utmanande konkurrensen från utländska spelbolag. För närvarande utreds om någon form av geoblockering, att utländska spelbolag helt enkelt blockeras så det inte går att komma till deras sajter på internet. Ett alternativ är att blockera överföringar från finska banker till utländska spelbolag.
Om något av dessa alternativ blir verklighet kommer det att skapa problem för Paf. Det åländska spelbolaget får inte marknadsföra sig i Finland, men finländska spelare får spela hos Paf. Om en begränsning införs är risken stor att också Paf omfattas av begränsningen.
Tog i hand
När den nuvarande finska regeringen bildades tog man i hand på att lösa problematiken kring Paf – på något sätt.
– Vi utgår från att det som överenskommits med regeringen Antti Rinne (SDP), ett handslag på att Paf inte ska påverkas, håller. Det är enligt de premisserna vi jobbar, säger vice lantrådet Harry Jansson (C).
Han berättar att samtalen varit pågående kring frågan.
– Finland har planerat länge att se vad man kan göra för att skydda Veikkaus. Vi har varit i ständig kontakt med Helsingfors i den här frågan och landskapsregeringen och Paf ska höras av den arbetsgrupp som utreder frågan den 6 oktober.
Utmanande situation
Ålandstidningen har sökt Ålandsminister Anna-Maja Henriksson, men hennes stab meddelar att ministern inte har tid, och hänvisar i stället till hennes svar i Iltalehti.
Där säger Anna-Maja Henriksson att det är en svårhanterlig fråga för Finland.
– Det här är totalt sett en mycket utmanande situation. Enligt självstyrelselagen har Åland rätt till sin egen spelverksamhet. Samtidigt är Åland en del av Finland. Att införa ett betalningsförbud är något som skulle påverka Paf mycket, säger Henriksson till Iltalehti.
Hon konstaterar att det finns ett behov av dialog med Åland och landskapsregeringen i frågan.
– Den finska regeringen kan inte bara diktera här, säger Ålandsministern.
Kompensera Paf
En sak som kan lösa upp knutarna är att Finland kompenserar Paf för ett eventuellt intäktsbortfall om man portas från den finska marknaden. Men varken Harry Jansson eller Anna-Maja Henriksson ser det som en snabb och enkel lösning på problemet.
– Vi föredrar ett aktivt spelbolag som självt drar in pengarna framom ett anslag i statsbudgeten. Det blir dessutom svårt att kompensera Paf på ett rättvist sätt, säger Harry Jansson.
– Jag tror inte att det är så enkelt, men jag vill inte kommentera det. Det är upp till ålänningarna att ha åsikter om detta. Precis som Veikkaus verksamhet är viktig är också Pafs verksamhet det. På Åland finansierar Paf:s intäkter hälsovårdens, kulturens och idrottens behov. Det är en stor samhällsnytta ur det civila samhällets synvinkel, säger Anna-Maja Henriksson till Iltalehto.
Bollen i Helsingfors
Harry Jansson tror att man kommer hitta en lösning, men att bollen ligger i Helsingfors.
– Vår utgångspunkt är att det här ska gå att ordna, men hur man gör det är inte i första hand vår huvudvärk. Vi bidrar dock förstås gärna med förslag och argument, säger han.
Vice lantrådet tror heller inte att man i Helsingfors ser Paf som det stora hotet mot det statliga spelbolaget.
– Det är väl så att Veikkaus och de som bryr sig om dem inser att det inte är Paf som är problemet, utan de andra som marknadsför sig i Finland. Det har Paf inte gjort på 20 år, säger Harry Jansson.
Jonas Bladh