Sedan den 1 januari 2021 måste det finnas ett äldreråd i varje kommun på Åland. Råden representerar kommunernas seniorer, och kommer med förslag på till exempel tillgänglighetsanpassningar och aktiviteter.
Råden sammanträder några gånger per år och lämnar därefter in förslag till de olika kommunerna. Men därefter vittnar de om att det ofta inte händer mer.
– Vi har ju ingen beslutanderätt, så ofta läses förslagen och sedan tar det slut där, säger Ulla-Britt Dahl, som är ordförande för Norra Ålands äldreråd.
Att kommunerna inte har någon skyldighet att behandla protokollen är en anledning till att förslagen sällan leder till förbättringar, menar Ulla-Britt Dahl.
Äldreråden på Ålandd
• Från och med den 1 januari 2021 måste det finnas äldreråd i varje kommun. Äldrerådet kan vara gemensamt för flera kommuner.
• Det är kommunstyrelsen som utser äldrerådets medlemmar, som ska representera den äldre befolkningen i kommunen eller kommunerna.
• Äldrerådet utgör ett kommunalt rådgivande organ. Rådet kan till skillnad från nämnderna inte fatta förvaltningsbeslut.
• Till äldrerådets uppgifter hör att ge utlåtanden i ärenden som handläggs i kommunen och som har betydelse för den äldre befolkningen. Äldrerådet kan även ge utlåtanden om andra myndigheters beslutsfattande som berör den äldre befolkningens livsvillkor.
– Vi har ju rätt att lämna in förslag, men kommunen har ingen skyldighet att göra något med dem. De kan välja att lägga protokollen på hög och vår upplevelse är att de ofta gör det, säger hon.
Gensvrar på annat håll
Norra Ålands äldreråd bildades 2021 och består av representanter från Sund, Saltvik, Finström, Vårdö och Geta.
Efter det senaste sammanträdet den 18 april lämnade de in ett förslag om att kommunerna borde gå ihop och bygga ett seniorboende i centrala Godby.
– Men vi har inte hört någonting från kommunerna sedan dess. Jag vet inte ens om de har läst förslaget, säger Ulla-Britt Dahl.
Norra Ålands äldreråd upplever att de sällan får gensvar på sina förslag från kommunerna, men att det är lättare på andra håll.
– Efter att vi informerade matbutikerna att det är svårt att nå vissa varor tog några in griptänger. Och vi har in ett lämnat förslag om en busskur vid hållplatsen i Maxinge, vilket låter positivt från landskapet. Så det verkar vara kommunerna som är problemet, säger Ulla-Britt Dahl.
”Går trögt”
Även Mariehamns äldreråd vittnar om att deras förslag sällan leder till handling i kommunen.
– Det går trögt, vi är frustrerade över takten våra förslag behandlas, säger vice ordförande Lennart Isaksson.
Några av de viktigaste frågorna för Mariehamns äldreråd handlar om platsbristen på äldreboendena, och att fler som kan ska få bo hemma längre.
– 300 lägenheter i innerstan saknar hiss. Det har vi tagit upp flera gånger, men våra förslag får sällan något gehör i stadsplaneringen, säger Lennart Isaksson.
Upplever ni att äldrerådet fyller någon funktion?
– Nej, men vi kommer inte att ge upp, säger Ulla-Britt Dahl.
– Det kan jag inte svara på. Men min upplevelse är att förvaltningen borde ta större ansvar för frågor som rör seniorer, säger Lennart Isaksson.