Landskapsregeringen och ÅHS kallade till presskonferens på fredagsförmiddagen med anledning av att en person testats för coronaviruset på sjukhuset i Mariehamn. Testet skickades på torsdagen för analys till ett laboratorium i Helsingfors.
– Det finns ännu inget bekräftat fall på Åland. Provsvar kommer någon gång i eftermiddag. Att säga att det är ett misstänkt coronafall i nuläget är inte korrekt, utan patienten uppfyller kriterierna för att testas, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.
Tillsammans med infektionsläkare Marika Nordberg och smittskyddsansvarig på ÅHS Tora Woivalin redogör Knut Lönnroth för läget och beredskapen inför hotet om att coronaviruset gör sin entré på Åland.
– Många har varit di kontakt med ÅHS, men ingen annan har behövt testas. Det finns inga förändringar i rekommendationerna för Åland, utan vi följer exakt samma rutiner som tidigare. Det enda som förändrats är vilka områden som betecknas som riskområden.
Kina, Sydkorea, Japan, Iran och norra Italien är de områden i världen där antalet smittade är högst för närvarande. I det sistnämnda området, norra Italien, har stora insatser genomförts för att begränsa smittspridning av coronaviruset. Ändå har flertalet personer smittats just där under semesterresor.
Knut Lönnroth berättar också hur Världshälsoorganisationen, WHO, ser på möjligheten till så kallad screening av personer som rest till de utpekade epidemiområdena.
– WHO säger att man kan tänka sig att screena personer som lämnar riskområdena, som Kina och norra Italien, men inte att göra det i mottagarländerna.
Utarbetade rutiner
ÅHS, dit den testade åländska patienten sökte sig i går, har väl utarbetade rutiner för epidemiska utbrott som coronaviruset.
– Efter Ebolautbrottet 2014 finns en insatsstyrka. Då övade vi med skyddsutrustning och har fortsatt med de övningarna flera gånger per år, säger Marika Nordberg.
Hon och Tora Woivalin säger också att ÅHS har en plan för att hantera ett ökat antal smittade patienter om den situationen uppstår.
– Just nu har vi platser på medicinkliniken och intensivvårdsavdelningen. Skulle det bli väldigt många får man tänka katastrofplan där man gör om alla kliniker. De planerna finns sedan gammalt, säger Marika Nordberg.
Hålls isolerad
Den testade patienten på Åland hålls än så länge i isolering på sjukhuset i väntan på provsvaret.
– Patienten mår bättre i dag och symptomen är lindriga.
Vid ett bekräftat fall inleder ÅHS en kartläggning av den smittades kotakter med andra för att kunna testa de som kan ha utsatts för risken att smittas.
– Om vi har ett fall så kartlägger vi vilka personer som funnits i närheten av personen. Definitionen är att man ska ha vistats öga mot öga med den smittade personer i ungefär 15 minuter, och inom två meters avstånd. Det betyder att det exempelvis kan vara personer som bor i samma hushåll. Om man varit på resa kanske man har tillbringat mycket tid med vissa personer i ressällskapet, säger Tora Woivalin.
När denna kartläggning är gjord går man vidare i nästa steg.
– Om man har ett fall och klarlagt närkontakterna från när symptomen brutit ut, kontaktar man personerna under de kommande 14 dagarna. Om de får symptom under den tiden så testar man. De ska gärna hålla sig hemma och undvika sociala kontakter
Vilka är symptomen på att man har coronaviruset?
– Symptomen är någon form av luftvägsbesvär, med eller utan feber. Det handlar mindre om snuva och halsont, mer om hosta och luftvägsbesvär. Och det ska vara i kombination med att man varit i de här epidemiområdena. Men dessa är ganska mycket samma symptom som en vanlig säsongsinfluensa, vilket gör det svårt, säger Marika Nordberg.
Låg fara
Knut Lönnrot säger att personer som rest till områden med stor smittspridning ska iaktta särskild uppmärksamhet.
– Jag tycker att man ska vara orolig om man varit i ett av de listade områdena. Då finns en ökad risk och då ska man var extra uppmärksam på hur man mår.
Däremot är risken att bli smittad på Åland låg, menar han.
– Den allmänna risken för sekundärsmitta, där någon som inte varit på resa blir smittad på Åland, är mycket låg.
– Men den är inte obefintlig., säger Knut Lönnroth.
UPPDATERING: Under eftermiddagen meddelar ÅHS att man infört besöksförbud på medicinavdelningen. ”ÅHS medicinavdelning har besöksförbud tillsvidare på grund av isolering”, skriver ÅHS på hemsidan.
Jonas Bladh