Ålandstidningen berättade innan sommaren att amerikanen Sean McGlynn som studerar på Wake Forest-universitetet i Winston-Salem, North Carolina under sommaren skulle göra en hållbarhetsstudie av den åländska discgolfsatsningen.
Resan till Åland gick i augusti och under de senaste veckorna har han bland annat spelat igenom nästan alla discgolfbanor på fasta Åland.
– Jag har träffat flera olika personer och aktörer som direkt eller indirekt varit inblandade.
Ett självklart intervjuobjekt var förstås en av initiativtagarna, Mats Adamczak, men Sean McGlynn har också intervjuat till exempel företag som dragit nytta av discgolfen.
– Till exempel Stallhagen och Soltuna som inte nog kunde understryka betydelsen av discgolfbanorna. På Soltuna visste de inte om de hade klarat av sommaren utan discgolfbanan.
För tidigt för slutsatser
Vad gäller den miljömässiga hållbarheten som är utgångspunkten i studien konstaterar han att det antagligen är för tidigt för att dra slutsatser.
– Man ser en viss påverkan på miljön men banorna är väldigt smart och skonsamt planerade. Man tar bort en bana på några timmar och vill man gör det tror jag inte det tar länge innan miljön är återställd.
Slutstudien kommer han att sammanställa hemma i Winston-Salem.
– Min förhoppning är att kunna visa vad det här haft för betydelse för Åland för att kanske kunna väcka samma initiativ hemma.
Särskilt imponerad är han över hur snabbt discgolfen vuxit fram på Åland.
– Det är tydligt hur snabbt man kan få saker att hända genom en stark social gemenskap.
Han ser också stor utvecklingspotential för discgolfen.
– Det är en ny, och jämfört med traditionell golf billig och mindre miljöpåverkande, sport och det finns många sätt att bli inblandad.