Om två veckor, den 23 mars klockan 06.00, riskerar alla finskflaggade fartyg att tvingas stanna i hamn, då Finlands skeppsbefälsförbund hotar med strejk.
Hotet om strejk kom på torsdagseftermiddagen och parterna träffades hos riksförlikningsmannen Minna Helle på fredagen.
Kollektivavtalen för däcksbefäl i utrikeshandel och för däcksbefäl i småtonnage i utrikeshandel löpte ut den 28 februari. De andra förbunden för sjömän, Finlands maskinbefälsförbund och Sjömansunionen, har tidigare ingått nya avtal med en löneförhöjning på 1,6 procent, vilket är i linje med höjningar för en rad andra branscher.
Enligt Olof Widén, senior advisor på Rederierna i Finland, handlar det enbart om en lönegranskningsrunda även i förhandlingarna med skeppsbefälsförbundet.
– I den här rundan ska det inte få finnas textfrågor, utan det är en lönejusteringsrunda, säger han.
Det erbjudande om en höjning på 1,6 procent, som Sjömansunionen och Finlands maskinbefälsförbund alltså godtagit, erbjöds även Finlands skeppsbefälsförbund.
– Men det duger inte, säger Olof Widén.
Han kan inte kommentera förhandlingarna i mer detalj, eftersom frågan inte ligger på hans bord, men det står klart att parterna tidigare fört samtal om ett nytt avtal, men att man då inte lyckats nå enighet.
Är det överraskande att skeppsbefälsförbundet nu hotar med strejk?
– Det är inte ovanligt med strejkhot, men det oroar många människor, både varu- och persontransporter. Det finns alltid en viss dramatik kring strejkhot, säger Olof Widén.
Hur allvarligt är det om det blir strejk?
– Strejker har alltid en prislapp, för en del är det väldigt allvarligt och för en del inte lika allvarligt, men alla drabbas. Det är kundförhållanden och förtroenden som ska repareras efteråt.
Nu inleds eventuellt en strejk inför påsken. Påverkar det?
– Alla tidpunkter är allvarliga, men för persontrafiken är det mer allvarligt än för godstrafiken.
Rederierna i Finland har 25 rederier som medlemmar och där ingår 110 fartyg. Strejkhotet gäller all utrikestrafik under finsk flagg.
Viking Line berörs
Viking Lines informationschef Johanna Boijer-Svahnström säger till Ålandstidningen att situationen är beklaglig, speciellt eftersom strejken hotar påsktrafiken.
– Man har inte ens inlett förhandlingarna och det är beklagligt att man gått ut med strejkhotet. Det är inte alls en angenäm situation. Vi hoppas att man kommer till ett resultat. Det är inte till nytta för någon part att börja strejka, säger hon.
Ålandstidningen sökte Rederierna i Finlands vice vd, Hans Ahlström under fredagen, men han deltog i förhandlingarna och var inte anträffbar.
Ålandstidningen har även sökt Johan Ramsland på Finlands skeppsbefälsförbund, utan resultat.
Vid Ålandstidningens pressläggning i går hade parterna fortfarande inte enats.
Emma Harald