Vårdföretaget Medimar började i höstas med så kallade drop in-tider, under vilka besökare kan träffa läkare och sjuksköterskor utan tidsbokning, och sedan den 3 juni tillämpas motsvarande koncept måndagskvällar klockan 17–19.
– Vi har använt flera namn för den här nya satsningen. Ibland har vi kallat det kvällsjour, men jag tycker att närakut är den kanske bästa beskrivningen, säger sjuksköterskan Jonna Breider-Fogelberg på måndagskvällen.
Hon har tidigare arbetat vid flera närakuter i Stockholm, och förklarar vad den i Sverige vanliga benämningen avser.
– En verksamhet som håller öppet efter att hälsocentralen har stängt, och som behandlar mindre åkommor och därmed avlastar andra akutmottagningar.
Kan bli lång väntan på akuten
Enligt Jonna Breider-Fogelberg är Medimars nya satsning därmed till fördel för såväl patienter som akuten vid ÅHS.
– Från mitt arbete vid akutmottagningar i Sverige vet jag hur det kan se ut under stressiga kvällar. Någon kommer in med ett insektsbett, och hamnar att vänta i många timmar när mer allvarliga åkommor prioriteras.
Den andra stora fördelen med den åländska närakuten är enligt henne patienternas möjligheter att besöka läkare eller sjuksköterskor efter de vanligaste arbetstiderna.
– Åland är företagartätt, och många egenföretagare har svårt att hinna med läkarbesök mellan klockan 8 och klockan 17.
Som en tredje potentiell fördel nämner hon föräldrar som hämtar barn från dagis.
– Kanske man upptäcker att barnet har insjuknat under dagen. Man behöver inte åka till akuten, men vill samtidigt inte vänta till nästa dag.
Vilka åkommor är det man ska komma till närakuten med?
– Det ska vara mer eller mindre akut, långvariga problem är det bättre att komma hit med under dagtid.
– Om det gäller till exempel ett benbrott är ÅHS akutmottagning förstås rätt plats, men vi remitterar vad vi upptäcker att är för allvarligt för oss till ÅHS.
Populärt bland personalen
Jonna Breider-Fogelberg berättar att hon till och från har påtalat fördelarna med en åländsk närakut sedan hon flyttade till landskapet 2011.
Nu stortrivs hon med sina nya arbetsuppgifter, som hon säger att ger henne en bättre helhetsbild av patienterna.
– När jag jobbar senare har jag en bättre möjlighet att följa upp hur patienterna mår under dagen, och det kan göra skillnad i vissa fall.
Vilka är de vanligaste åkommorna vid närakuten i sommar?
– Vrickningar, stukningar, bett, och infektioner.
Medimar planerar att från och med augusti expandera närakutens verksamhet till fler veckodagar.
– Turismens högsäsong är, i motsats till vad vissa tror, inte vårdens högsäsong. Vi har mest arbete när det är infektionstider, säger Jonna Breider.
Privata vårdföretag debiterar förstås mer än skattefinansierade ÅHS.
– Den stora majoriteten av våra patienter har sjukvårdsförsäkringar, antingen privata sådana eller via sina jobb, säger Jonna Breider-Fogelberg.
Robert Vickström