Den förödande stormen Alfrida för ett år sedan skapade den hittills största vågen av skadeanmälningar hos Ålands Ömsesidiga försäkringsbolag. – Det var helt otroligt, vi satt i telefon nonstop hela veckan efter Alfrida. Så fort man lade på luren så kom det ett nytt samtal, det var ett enormt stort skadefall. Vi hade ingen chans att hinna skriva några rapporter, säger Robert Knahpe, som är skadechef för sak- och skogsförsäkringen. Totalt fick bolaget in nära 1.700 skadeanmälningar. – Vi har tagit emot över 1.500 skador på lösöre, främst på hus och uthus. Som tur är handlar det mest om mindre skador som takplåtar och rännor, samt små byggnader typ redskapsbodar och liknande som hamnat under träd. Han understryker att det milda vädret bidrog till utfallet. – Om vi haft minus tio grader ute hade läget varit ett helt annat. Då hade det förmodligen blivit mycket fler vattenskador till följd av utkylda hus med spruckna rör och frusna toaletter.
Slutnotan dröjer
Enligt Robert Knahpe pågår efterarbetet till Alfrida fortfarande. – Vi kommer att fortsätta reda upp stormskadorna en stor del av det här året också. Alla skador är inte ens upptäckta. Det finns fastigheter som inte är röjda ännu. Vad kostnaderna uppgår till kan han inte säga. När det gäller skogsskadorna har Ömsen fått in nästan 180 anmälningar. – Där har vi ingen uppfattning om kostnaderna ännu, eftersom röjningsarbetet pågår och de första likviderna nyligen börjat betalas ut. Ömsens vd Dan-Erik Woivalin sa tidigare i år till Ålandstidningen att Alfrida inte kommer att få särskilt stora konsekvenser för bolagets resultat, eftersom det finns ett omfattande återförsäkringsprogram för katastrofer.
Virket måste ut
Försäkringsbolagets värderingsman Henrik Beckman har haft fullt upp under hösten. – Skadorna är i princip jämnt fördelade över hela Åland, men jag tycker att det finns mer och större skador i Lemlandstrakten. Han säger att det kommer att ta lång tid att reda upp all skog, eftersom vindfällena motsvarar minst tre års avverkning. – Ändå har det lyckats bättre än vad man trodde, trots den extremt blöta hösten. Samtidigt är det massor att göra just nu och ingen kyla i sikte. Många skogsägare vill ha ut virket och då får det bli djupa spår i markerna. – Vissa väljer sedan att snygga till med grävmaskin efteråt, förklarar Henrik Beckman. Han tillägger att endast en mindre del av skogarna är försäkrade. – Det ligger kanske på 10-20 procent, men det lär öka efter en sådan här upplevelse. De flesta skogsägare får därför själva stå för skadorna, i form av lägre timmerpriser och större andel massaved.
Fler tallar dör
Med mycket virke kvar i skogen över sommaren ökar risken för angrepp från skadeinsekter, men problemen tycks än så länge vara begränsade. – Märgborren som angriper tallskotten har nog ökat mer än granbarkborren. Jag tycker att dödligheten på tall har ökat överlag. Delvis bromsades utbredningen av sommarvädret som inte var så varmt. – Därför är det viktigt att vi får bort virket ur skogen den här säsongen, så att det inte bli kvar en sommar till. Annars kommer insektstammarna att växa rejält.
Välskötta skiften
Henrik Beckman har jobbat med skogliga frågor i 40 år och var under en lång period på 1980-och 90-talet biträdande landskapsforstmästare på landskapsregeringen. Han menar att det finns många fina skogar på Åland. – Jag har rört mig mycket runt om i landskapet det senaste året och även besökt många för mig helt nya platser. Vi har mycket otroligt välskötta skogar som kommer att ge bra avkastning, men jag har också sett fina nedblåsta skogar, tyvärr även sådana som jag själv varit med och planterat.
Jonny Mattsson