Landskapsregeringen sköt förra våren till mer pengar för flygtrafiken mellan Mariehamn och Stockholm med målet att locka större och stabilare operatörer. Under hösten upphandlades flygtrafiken till Stockholm för perioden 1 mars 2020 till 29 februari 2024 och landskapsregeringen valde då att fortsätta med samma operatör som tidigare: Air Leap. Under måndagsmorgonen inleddes så trafiken för den nya perioden avtalsenligt med Air Leaps nya ATR-72. Inför avfärd var både representanter för landskapsregeringen och Air Leap på plats för att fira händelsen med bubbel, snittar och för att klippa det röda bandet. Upphandlare Per-Erik Cederkvist berättar inledningsvis att det nya planet ökar kapaciteten från 33 passagerare till 72. – I och med det här avslutas en åtta år lång epok med mindre flygplan på Stockholmslinjen, säger han. Planet som till en börjat trafikerar Stockholmslinjen opereras av Danish Air Transport (DAT) eftersom det dröjer ännu två månader innan Air Leap får sitt eget ATR-72. – Då får vi en ATR-72 500 på linjen. Det är en av de nyare modellerna och ett avsevärt yngre plan än Saab 340 som slutade tillverkas för 20 år sedan.
Historisk händelse
Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) tar därefter ordet och konstaterar att måndagen är en historisk dag. – Det är första gången vi har ett så här stort plan i trafik på Stockholmsflyget och jag är själv lite av en upphovsman till det då jag som minister var med och lyfte frågan för sex, sju år sedan. – Med ett större plan får Åland större möjligheter och för näringslivet är det här oerhört positivt. Det vi nu måste jobba vidare med är att försöka fylla det här planet så gott det går. Det är en stor näringspolitisk satsning och jag kommer göra allt jag kan för att det ska bli så. Även infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) konstaterar att det kommer att bli en utmaning att fylla planet. – Det underlättar också för de åländska resenärerna med ett större plan. Bland annat eftersom större flygplanstyper behandlas annorlunda på Arlanda.
Stor dag
Per-Erik Cederkvist berättar att flygtrafiken till Åland redan i dag trafikeras av en ATR-72 åå Helsingforslinjen. – ATR-72 är den vanligaste flygplanstypen för kortare avstånd. Det nya flygplanet för också mycket mindre oväsen än det gamla och jag har fått förklarat för mig att det finns många som inte tycker om att flyga med små flygplan. Jag tror nog att ett större plan lockar fler resenärer. Air Leaps marknadsföringschef Emelie Ahlin säger därefter att det är en otroligt stor dag för flygbolaget. – Det är fantastiskt att få vara här och uppleva det. Det här blir en förlängd arm för Åland ut i världen. Nu blir utmaningen att fylla planet – och det gör vi tillsammans. Air Leap har i dag åtta linjer på vilka man bedriver flygtrafik. Två i Finland, tre i Sverige och tre i Norge. – Det här är den enda linjen som har en ATR-72. Det är en stor och viktig flygoperativ satsning för oss. Air Leap började flyga på Stockholmslinjen 2018 när man tog över avtalet med landskapsregeringen från konkursade Nextjet. Sedan dess har Air Leap trafikerat linjen med mindre flygplan än vad som regleras i avtalet – och landskapsregeringen har tagit emot flera klagomål gällande trafiken, främst vad gäller säkerheten ombord. Orsaken till landskapsregeringens beslut att ändå förnya avtalet med Air Leap var att operatören i fjol inledde anskaffningen av franska ATR-72 plan som är avsevärt yngre och större än de Saab 340-plan som tidigare flugit. I det nya avtalet som är värt 1,9 miljoner euro per år, nästan dubbelt mer än det gamla, kan landskapsregeringen kräva att operatören ska flyga större flygplan med minst 60 platser.
Mer utrymme
Under måndagsmorgonen är ett femtontal passagerare med på flyget mot Stockholm. Däribland Jannik Svahnström som reser i jobbet. – Jag flyger 1-2 gånger i månaden och det nya planet är helt klart bekvämare. Det finns mer plats och nu kan man ta med sig bagaget till sin plats. Ulf Jansson och Johannes Lindholm jobbar på sjön och inom offshore i Norge och flyger mellan Mariehamn Stockholm en gång i månaden när de åker till och från jobbet. – Det blir en del flygande. Det nya flyget är mera komfortabelt och mycket tystare. Vilket ju är ett steg åt rätt håll. Nu hör man varandra om man pratar med någon, säger Johannes Lindholm. Ulf Jansson är inne på samma linje. – Det är helt klart bekvämare att sitta i större säten, säger han.
Kevin Eriksson